Hlavní obsah

Klíšťata nakazila lymskou boreliózou dvakrát více lidí než loni

Počet nakažených lymskou boreliózou na jihu Čech je dvakrát vyšší než loni ve stejnou dobu. Krajská hygienická stanice zde eviduje 79 případů nákazy, zatímco před rokem to bylo 40. Méně je zatím nákaz klíšťovou encefalitidou. Tu dostalo 25 lidí, což je o tři méně než loni.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Nejvíce případů boreliózy, tedy nemoci přenášené infikovanými klíšťaty, zaznamenali hygienici na Jindřichohradecku a Táborsku, žádný případ není hlášen z Písecka a Strakonicka.

"Zatím se ale nedá na začátku sezony hovořit o žádném významném trendu," uvedl František Kotrba z krajské hygienická stanice. Největší výskyt klíšťové encefalitidy zatím registrují hygienici na Písecku, Českobudějovicku a Strakonicku.

Za celý loňský rok hygienici v regionu evidovali 141 případů klíšťové encefalitidy. Nejvíce na Českobudějovicku, kde bylo 33 nakažených, a na Českokrumlovsku a Strakonicku, kde onemocnělo 22 lidí.

"V případě lymské boreliózy jsme v regionu v roce 2008 evidovali 167 nahlášených a potvrzených onemocnění," doplnil Kotrba. Nejvíce - 44 - jich bylo na Jindřichohradecku.

Onemocnění přenášená klíšťaty v Jihočeském kraji k 28. týdnu:
oblastklíšťová encefalitida 2008klíšťová encefalitida 2009lymeská borrelióza 2008lymeská borrelióza 2009
České Budějovice4546
Český Krumlov43611
Jindřichův Hradec42840
Písek26--
Prachatice5011
Strakonice552-
Tábor111921
Kraj25224079
Zdroj: KHS

Lymská borelióza

Nemoc způsobují bakterie rodu Borrelia. V Evropě nejčastěji Borrelia afzelii a Borrelia garini, v USA pak Borrelia burgdorferi. Běžně se v přírodě vyskytují u hlodavců, z nichž je na člověka přenáší nejčastěji klíšťata.

Nákazu se lze rozeznat podle toho, že v místě přisátí klíštěte se po pěti až sedmi týdnech tvoří červená skvrna, jejíž střed postupně bledne. Je velká asi pět centimetrů. Další se mohou vytvořit na jiných částech těla. V tomto stadiu může mít nemocný příznaky podobné chřipce - tedy bolesti hlavy, svalů a kloubů. Pokud se nasadí antibiotika ze skupiny tetracyklinů, nemoc se vyléčí. Ve většině případů bakterii zlikviduje sám imunitní systém.

Pokud se tak nestane, nastupuje druhá fáze nemoci. Bakterie v ní postihuje nejčastěji nervy a klouby. Méně často propukne i třetí stadium, které má nejrůznější projevy od zánětů míchy či postižení lícních a očních nervů po záněty kloubů. Nemoc, především u dětí, je v případě třetího stadia často chronická.

Očkovací látka existuje pouze pro druh bakterie burgdorferi, tedy pro druh vyskytující se na americkém kontinentu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám