Hlavní obsah

Za karikaturu s rozepnutou podprsenkou se Paroubková omluvy nedočká

– Praha • Aktualizováno

Manželka předsedy ČSSD Petra Paroubková prohrála u soudu spor o karikaturu s týdeníkem MF Plus. Pražský městský soud rozhodl, že magazín se jí nemusí za lascivní, ironizující vyobrazení v intimní chvíli s manželem Jiřím omlouvat. Podle soudkyně se Paroubková nemůže divit, jelikož její výraz o "sexy mozku" jejího manžela vstoupil do povědomí veřejnosti.

Foto: Aleš Kartal, ČTK

Petra Paroubková

Článek

Paroubková musí navíc zaplatit náklady soudního řízení.

Karikatura znázorňovala Paroubkovou při pohlavním styku s manželem, připojený článek zesměšňoval její nápad uspořádat sbírku kvůli stavbě Národní knihovny.

Týdeník se hájil mimo jiné tím, že Paroubková si svůj mediální obraz vytvořila sama - například tak, že se veřejně vyjadřovala o svém vztahu s Paroubkem a hovořila v této souvislosti o jeho "sexy mozku". Karikatura podle týdeníku nepřekročila hranice dobrého vkusu.  

"Paroubková překročila hranici soukromí"

Soudkyně Dagmar Stamidisová uvedla, že žalobkyně neprokázala, jakým způsobem zasáhla karikatura do jejích osobnostních práv. Paroubková se údajně nemůže podobným věcem divit, když například její výraz "sexy mozek", který použila v souvislosti se svým mužem, vstoupil do povědomí a je obecně známý.

"V tomto případě žalobkyně (Paroubková) sama překonala hranici soukromí, takže se nesmí divit, že ta hranice je snížená," prohlásila soudkyně.

Karikatura před více než rokem doprovázela článek pod titulkem "Jak P.P. stmelila český národ", který začal větou: "Vidím břicho veliké, jehož sláva hvězd se bude dotýkati, řekla si takhle jednou po ránu Petra Paroubková, což podle všeho znamenalo, že se probudila vedle manžela." Přičemž manželovo břicho mělo podle autora satirického textu Paroubkovou inspirovat ke sbírce na blob Jana Kaplického.

Právnička Paroubkové Ilona Kindlová se snažila soud přesvědčit, že cílem karikatury bylo její klientku urazit, zesměšnit a ponížit v očích veřejnosti. "Žádná žena nechce být zobrazována nelichotivě," apelovala na soudkyni Dagmar Stamidisovou.

Paroubková týdeník již jednou žalovala

Na karikatuře byla vyobrazena Paroubková při sexuálním aktu s manželem, přičemž její partie zakrývá částečně břicho partnera, podprsenka téměř vůbec. Šipka v pravém dolním rohu odkazuje na "Tajemství Jirkova Sexymozku“.

Manželka Jiřího Paroubka už Mladou frontu Plus jednou žalovala, a to kvůli otištěným výrokům, že se vdala pro peníze. Pražský městský soud její žalobu zamítl, Paroubková se však odvolala k vrchnímu soudu, který věc zatím neprojednal.

Před měsícem rozzlobil Paroubkovou i satirický komiks týdeníku Reflex Zelený Raoul, v němž se kreslíř Štěpán Mareš pravidelně trefuje do známých osobností. V květnovém čísle si také vzal na mušku intimní život manželů Paroubkových. Předseda soc. dem. pak na tiskové konferenci upozornil, že jeho žena hodlá kvůli tomu "jít až k Evropskému soudu pro lidská práva". [celá zpráva

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám