Hlavní obsah

TOP 09 se nebude ODS vnucovat, komentoval možnost spojení Kalousek

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oldřich Danda

Ministerstvo vnitra v pátek zaregistrovalo novou politickou stranu TOP 09, za kterou stojí exministři Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg. Podle Kalouska evidují již 600 zájemců o členství. Přípravný výbor strany nyní připravuje předvolební program a podobu kandidátních listin.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

Kalousek včera Právu řekl, že jména představí během prázdnin, protože v řadě případů kandidátky teprve vznikají. Rozhodnuto je ale o tom, že TOP 09 bude kandidovat jako samostatný subjekt. Donedávna se spekulovalo, že se nová strana ještě před volbami spojí s ODS.

„Já to pokládám za odehranou záležitost. Řada z nás se té myšlence nebránila, ale zaslechli jsme řadu hlasů z ODS, že si nic takového nepřejí, protože nevědí, co by z toho ODS měla. Já to vnímám jako přirozený strach o místo na kandidátce. Nechceme se nikomu vnucovat a také handrkování o místo je to poslední, co nás zajímá,“ řekl Právu Kalousek.

Vedení strany je zatím provizorní, protože sjezd strany se chystá až po říjnových sněmovních volbách. V čele přípravného výboru stojí Schwarzenberg, který se zatím léčí v rakouských lázních. Pokud mu zdraví dovolí, chystá se Schwarzenberg kandidovat v Praze. „Já bych si to přál,“ řekl Právu Kalousek. On sám bude zřejmě kandidovat v jižních Čechách.

Na kandidátkách TOP 09 se objeví i někteří starostové z Hnutí starostů a nezávislých, kteří s Kalouskem spolupracují. Kalousek také začal shánět peníze na kampaň. Podle svých slov má několik nadějných příslibů, které jim dovolí udělat předvolební kampaň za několik desítek miliónů korun.

Do voleb se naopak bok po boku chystají strany Věci veřejné (VV) a Sdružení nezávislých kandidátů – Evropští demokraté (SNK-ED).

„Spojuje nás liberální pohled na řadu politických a společenských problémů. Dohoda o společném postupu je logickým vyvrcholením našich diskusí,“ řekl předseda VV Radek John.

Reklama

Související články

Máme tisíce příznivců, říká Kalousek

Rozhodnutí, zda vznikne nová středopravá strana TOP 09, o které několik týdnů mluví Miroslav Kalousek, padne do konce týdne. Právu to v pondělí řekl Kalousek....

Schwarzenberg povede novou Kalouskovu stranu

Bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg povede novou stranu, kterou zakládá jeho exkolega z resortu financí Miroslav Kalousek. Nese název TOP 09....

Výběr článků

Načítám