Hlavní obsah

Bouřky s přívalovými dešti zasáhly Česko

Právo, Novinky, ČTK, jas, ner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Výstraha, kterou v pondělí vydal Český hydrometeorologický ústav, se odpoledne začala naplňovat. Bouřky doprovázené přívalovými dešti se prohnaly Svitavskem a Pardubickem, kde zaplavily sklepy. I nadále trvá krizová situace na jihu Čech, kde se v minulých dnech rozvodnily některé toky. Během noci stoupla o 20 až 30 cm znovu hladina Blanice a například ve Strunkovicích zaplavila již dříve vytopené domy a několik dalších.

Článek

Na dvě desítky bouřek během odpoledních hodiny překřížily Pardubický kraj od severovýchodu k jihozápadu. Větší škody nezpůsobily. "Voda pronikla jen kvůli přeplněné kanalizaci do sklepů v moravské Třebové, hasiči ji odčerpávají,“ řekla dispečerka svitavských hasičů.

Foto: Ožana Jaroslav, ČTK

Obuv se suší na plotě u domu v Žilině u Nového Jičína, kde pokračuje odstraňování následků záplav.

Na Orlickoústecku místní bouřky zvedly hladiny řady podhorních potoků, ale podle dispečinku Labe se nikde nepřiblížily na delší čas prvnímu povodňovému stupni. Na Choceňsku a Vysokomýtsku místní prudké deště s kroupami místy poškodily úrodu ovoce i obilovin a řepky.

Přívalový déšť zaplavil v pondělí po poledni některé ulice a sklepy domů v Moravské Třebové. "Voda vnikla do spodních prostor kanalizací. Na Olomoucké ulici také začala vytékat na povrch vpustěmi," uvedla operační důstojnice moravskoslezských hasičů. Podle moravskotřebovské policie zatím nejsou hlášené žádné větší škody či poškození silnic.

Meteorologové varují před silnými srážkami

Meteorologové v pondělí varovali, že bouřky s možnými přívalovými srážkami a krupobitím mohou zasáhnout Vysočinu, Pardubický, Královéhradecký a Olomoucký kraj. Podle odhadů by mohlo v bouřkách spadnout až 40 milimetrů srážek. Následně by se oblačnost měla velmi zvolna posouvat k jihozápadu.

Pozvolna klesat začínají hladiny naopak Malše a Otavy a lepší se i situace na dalších místech na jihu Čech. Problémy hlásili v pondělí v poledne vodohospodáři u Putimi, nedaleko níž se slévá Otava s Blanicí. Rychle tekoucí Otava totiž do svého koryta nechtěla pustit vodu z Blanice, která v důsledku toho začala v Putimi zvolna stoupat. [celá zpráva]

Nejvíce práce měly v pondělí záchranářské týmy v kraji Vysočina, kde musely celkem 14krát zasahovat. Největší počet zásahů zaznamenala Přibyslav, kam byli hasiči povoláni sedmkrát. Nejhůře dopadla obec Poříčí, kde je vyplavených osm domů. Na místě pomáhá postiženým v rámci povodňových týmů také psycholog.

Dopravu komplikují blesky

Na železničním koridoru mezi Ostravou a Olomoucí se v pondělí odpoledne kvůli bouřce zastavil provoz. V Jistebníku na Novojičínsku blesk vyřadil z provozu zabezpečovací zařízení a nyní stojí v oblasti devět rychlíků. Nabírají velké zpoždění. Náhradní autobusová doprava pro cestující bude zajištěna. Informovala o tom regionální mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

Podle mluvčího Správy železniční a dopravní cesty Pavla Hally v Jistebníku uhodil blesk do reléové stanice, která slouží k zabezpečení trati a k řízení provozu. Zařízení vyhořelo. Trať je mimo provoz zhruba od 16:40. Na odstranění poruchy se podle Hally pracuje, ale je pravděpodobné, že se během pondělí nepodaří opravit.  

Večer udeřily bouřky znovu na Českobudějovicko

Krátce před osmnáctou hodinou zasáhly silné bouřky především Českobudějovicko a Trhosvinensko.Při jednom z četných výjezdů havarovali i zasahující hasiči. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění.

„Po silné přeháňce jsme museli vyjíždět čerpat vodu ze sklepů do Lišova a do Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Odstraňovali jsme také padlý strom přes cestu z Týna nad Vltavou. Zdá se ale, že první přeháňka už je u konce,,“ informovala Právo krátce po 19. hodině večer mluvčí jihočeských hasičů Nicole Hovorková.

Hromy a blesky zřejmě způsobily i asi půlhodinový výpadek sítě mobilních telefonů na Trhosvinensku. „Zřejmě to způsobil blesk, ale už by to mělo být v pořádku,“ konstatoval starosta Trhových Svinů Radislav Bušek.

Reklama

Výběr článků

Načítám