Hlavní obsah

Proti nynější povodni před 12 lety jen zvlhl vzduch, říkají lidé z Novojičínska

– Novojičínsko
Právo, Pavel Karban, Aleš Honus

Stačilo pár minut a stovky lidí na Novojičínsku se ve středu večer a v noci na čtvrtek ocitly rázem bez přístřeší. Ženklava, Mořkov, Životice u Nového Jičína, Nový Jičín-Žilina, Šenov U Nového Jičína,. Kunín, Jeseník nad Odrou. Tam všude řádila voda. A když opadla, přišly ke slovu lopaty, metly či kyblíky.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Mokrá kočka sedící na troskách u domu v Hodslavicích zvědavě hledí do objektivu.

Článek

V novojičínské části Žilina se lidé do uklízení pustili od ranních hodin. K středeční noci se ale vraceli aspoň v myšlenkách.

Například Josef Verner se vracel domů z hospody, když shůry začaly padat provazce vody. „Začala tak šílená průtrž, že jsem se musel vrátit zpátky do hospody. Dal jsem si další pivo, během chvilky se to přehnalo a do hospody vtrhla voda. Pomáhali jsme pak majiteli vynášet zboží nahoru,“ řekl.

„Podívala jsem se z okna, bylo venku jedno velké moře,“ hodnotila hospodská Milada Rusevová.

To sedmačtyřicetiletá Drahomíra Tranová stihla před ničivou vodou odvézt auto na kopeček. Když se za pár minut vrátila k domu, byla už voda po kolena.

„Zburcovala jsme okamžitě rodiče s tím, že vylezeme do podkroví,“ řekla Právu. Rodiče podle ní nejprve nechtěli, ale nakonec jim nic jiného nezbylo, protože voda v domě rychle stoupala, už ji měli po prsa. Všichni tvrdí, že to šlo velmi rychle, a že nestihli zachránit ani nejcennější věci.

„Během deseti minut jsme měli v domě metr a půl vody,“ popsal Ladislav Dobiáš, který pak i s rodinou přečkal asi dvě hodiny u sousedů. „Když jsme se vrátili domů, bylo v přízemí všechno zničené,“ doplnil.

V Ženklavě umíraly ovce

Další silně poničenou vesnicí na Novojičínsku byla Ženklava. I tady voda zničila stovky domů. „Bylo to během minuty. Doběhla jsem tady, pomohla babičce a barák byl pod vodou,“ povzdychla si paní Najvarová s tím, že jí a její rodině nemohli pomoct ani hasiči. „Mezi námi byla voda, tady nikdo nemohl.“

Nejen o vybavení domu a auto přišel Roman Klos. „Máme tam vzadu mrtvých pět ovcí,“ přiznala jeho žena a ukázala přitom mimoděk na nehybná těla zvířat. „Voda byla v domě do metru, všechno je na vyhození,“ doplnila.

Možná podruhé se ve středu večer narodil Aleš Procházka z Ženklavy. Povodňová vlna se proti němu řítila v době, kdy projížděl vesnicí ve svém automobilu. „Jeli jsme se ženou a normálně přišla vlna a odneslo nás to,“ popsal kritickou situaci. Procházka ale nezpanikařil. Otevřel okénko, vytáhl manželku a utíkali pryč. „Valil se na nás asfalt a kontejnery, bylo to zajímavé,“ pousmál se trpce.

Na to, jak voda ničí vše, co zbudoval, se musel dívat Jiří Ernst, který v Ženklavě vlastní autoservis. Noc i s rodinou nakonec strávil u kamaráda na kopci. „To byla rána jak z děla, najednou vlna a všechno plavalo,“ popisoval několik minut středečního večera. Voda vzala nejen jeho auto, ale i auta, které opravoval.

„Škoda je minimálně půldruhého milionu. V devadesátém sedmém to byla úplná sranda. Tehdy ve srovnání s dneškem jen zvlhl vzduch,“ zhodnotil povodeň před 12 lety a ve středu. V kritické chvíli ale přiznal: „Jsou v životě i horší věci.“

Velký déšť v Životicích

V Žilině i Životicích u Nového Jičína byla povodňová vlna tak silná, že si mnoho lidí myslelo, že se protrhla hráz na nedaleké přehradě Kacabaja. „A byl to jenom ohromný slejvák,“ divil se šestašedesátiletý Jan Závorka z Životic.

Podle něj se traduje, že když se v obci vylije z koryta říčka Jičínka, přestane pršet. „A vidíte, zase se to splnilo.“

Reklama

Výběr článků

Načítám