Hlavní obsah

Za Kaplického knihovnu bude orodovat nová strana Blob

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový politický subjekt, který ponese zažitý název pro návrh Národní knihovny zesnulého architekta Jana Kaplického Blob. Strana bude mít jednostranný program, jehož náplní bude propagace Kaplického projektu.

Článek

Strana Blob se v neděli představí v rámci setkání iniciativy Demokracie staví s názvem Otevřené oko nad Prahou, jehož "cílem je poukázat na fakt, že se otázka výstavby nové budovy Národní knihovny zastavila na čistě politické rovině“.

Vzorem nové straně Blob je podobná situace z Británie, kdy jistý politický subjekt vznikl zejména kvůli záchraně konkrétní architektonické památky. Do parlamentu se nedostal, ale stavbu se podařilo zachránit.  

Vývoj v kauze Národní knihovny je nejviditelnějším příkladem destruktivního vlivu politiky na kulturu
Demokracie staví

Nedělní debata by však neměla skončit jen u kauzy Národní knihovny, ale celkově se zabývat ovlivňováním kultury politiky. "Vývoj v kauze Národní knihovny je zřejmě nejviditelnějším příkladem destruktivního vlivu politiky na kulturu,“ uvádí na svém webu Demokracie staví.

Za vznikem nové strany údajně stojí lidé, kteří se dosud v boji za výstavbu Národní knihovny dle návrhu Kaplického neangažovali. "Právě to, že za jeho vznikem stojí noví lidé, ukazuje, že neukončená otázka Národní knihovny není občanům lhostejná,“ upozorňuje iniciativa.

Stavba knihovny jako politický nástroj

Stavbu Blobu se snaží dlouhodobě prosadit také nadace Pro knihovnu, jejímiž členy jsou také například architekt a bývalý pražský primátor Jan Kasl, bývalý poradce exprezidenta Václava Havla Ivo Mathé nebo dokumentaristka Olga Sommerová. 

Iniciativa Demokracie staví vznikla po smrti Jana Kaplického na komunikační síti Facebook, přihlásilo se k ní v několika dnech přes 20 tisíc lidí.

Kaplického projekt ztroskotal zejména na politickém odporu. Poté, co prezident Václav Klaus řekl, že se na Letné připoutá řetězy na protest proti knihovně, přidal se k odporu i pražský primátor Pavel Bém. Praha nakonec Národní knihovně neprodala slíbené pozemky pro stavbu.

Z toho se pokouší těžit i rivalská ČSSD. Hejtman Středočeského kraje David Rath (ČSSD) vyzval nedávno Pražany, aby svými hlasy podpořili vítězství jeho strany ve volbách, pokud chtějí Národní knihovnu postavit na svém území. Druhou možností by podle předsedy strany Jiřího Paroubka mohla být pražská Ruzyně, která už spadá pod Středočeský kraj.

Reklama

Výběr článků

Načítám