Hlavní obsah

Synovi premiéra hrozí nebezpečí, policie hlídá i rodinu ministra vnitra

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Policie od čtvrtka nepřetržitě hlídá dvacetiletého syna premiéra Jana Fischera a rodinu ministra vnitra Martina Peciny, který má dvě nezletilé děti. Právo to zjistilo z dobře informovaných zdrojů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Fischer při hlasování o důvěře vlády

Článek

Policie totiž získala poznatky, podle nichž hrozí dětem obou členů vlády nebezpečí. Konkrétní informace ale příslušné orgány z taktických důvodů tají. Informaci Právu potvrdil jak premiér, tak ministr vnitra.

Fischer: V klidu mě to nenechává

„Když se dozvíte takovou informaci, že může být případně ohrožen rodinný příslušník, navíc dvacetiletý kluk, tak mě to samozřejmě v klidu nenechává,“ svěřil Právu své pocity Fischer.

Je nicméně rád, že jeho syn bere své hlídání policií jako určitou daň za řemeslo, které v současné době vykonává jeho táta.

„Chtěl bych vyjádřit přesvědčení, že ti, kteří ho chrání, jsou vynikající profesionálové a odvedou dobrou práci,“ poznamenal premiér a dodal: „Doufám, že to bude trvat jen nezbytně nutnou dobu.“

Také Pecina přiznal, že je to pro něj osobně velmi nepříjemná záležitost, neboť jde o děti školního věku. Proto chce rodinu co nejrychleji přestěhovat k sobě z Brna do Prahy.

„Jde o informace Služby kriminální policie a vyšetřování, na jejichž základě mi policejní prezident oznámil, že premiérovu a moji rodinu je potřeba chránit,“ řekl Právu ministr vnitra.

Pecina neví, zda případné nebezpečí souvisí s úterním zatýkáním neonacistů, které proběhlo po celé republice. „To vědí specialisté, bylo by strašně laciné, kdybych to teď dával do souvislosti s něčím,“ prohlásil ministr.

„Prostě takto rozhodlo policejní prezidium. Pro mě je to nepříjemná věc, ale snad se to uklidní,“ doufá Pecina. Odmítl, že by vláda, vnitro či policie couvly ve snaze o potírání extremismu.

Dvě nové jednotky těžkooděnců

Právě v den celostátní akce proti neonacistům informoval policejní prezident Oldřich Martinů o vzniku dvou nových pořádkových jednotek těžkooděnců na boj s extremismem. Pecina si jako jeden z hlavních úkolů předsevzal přípravu návrhu na zrušení Dělnické strany, o což se neúspěšně pokusil jeho předchůdce Ivan Langer (ODS).

Proti předvolebnímu klipu Národní strany ostře vystoupil Fischer s ministrem pro lidská práva Michalem Kocábem, neboť spot o „konečném řešení otázky cikánské“ vyvolával asociace s „konečným řešením židovské otázky“ nacisty.

Fischer: Oslovil mě judaismus

K židovské víře se hlásí premiér. „Dospěl jsem od nevěřícího člověka až tam, kde jsem dnes,“ svěřil se Fischer nedávno v MF Dnes.

„Oslovil mě judaismus, ke kterému mě přivedl vlastně můj syn, když byl ještě malý. Bylo mu osm, devět, deset. To je hodně zajímavé. Asi proto se máme se synem Honzou tak moc rádi,“ řekl na adresu svého syna, kterého nyní hlídá policie.

„Když jsem byl malý, táta mi vyprávěl o dědečkovi, který přežil holocaust, a tak jsem odmalička tíhl k židovství. Od šesté třídy jsem chodil na židovskou školu, snažím se jíst košer, před šábesem se modlím v synagoze,“ odhalil své soukromí premiérův syn Jan.

Reklama

Výběr článků

Načítám