Hlavní obsah

Praha zvolila Andreu, ta ale měla namále

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kandidátka ODS do Evropského parlamentu Andrea Češková, jejíž tvář na bilboardech před volbami zaplavila Prahu, může slavit. Do Bruselu a Štrasburku se dostala. O křeslo se úspěšně ucházela na devátém místě kandidátky a její kampaň zejména v Praze zastínila mnohé výše postavené kolegy. Nechybělo ale mnoho a sličná advokátka by zůstala jen náhradnicí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Andrea Češková na povolebním bilboardu děkuje voličům za jejich hlasy.

Článek

Billboardy a plakáty s heslem "Praha volí Andreu", z nichž se na potenciální voliče usmívala doposud prakticky neznámá advokátka, doslova zaplavily hlavní město, podobně jako plakáty Olgy Zubové z Demokratické strany zelených.

Sedmatřicetiletá Češková však měla v konečném součtu hlasů namále. Stačilo, aby dosavadní europoslanec a desítka na kandidátce sexuolog Jaroslav Zvěřina získal o zhruba tři tisíce preferenčních hlasů více a právničku by přeskočil. Že nešlo o nereálný výsledek, dokládají volební výsledky.

Zvěřina obdržel v rámci ODS třetí nejvyšší počet preferenčních hlasů za suverénním vítězem Evženem Tošenovským (104 737 preferenčních hlasů) a lídrem kandidátky Janem Zahradilem (65 731). Pražského sexuologa zakroužkovalo 34 194 voličů. Češková se oproti tomu mohla pochlubit "pouze" 14 477 preferenčních hlasů, z nichž více než polovinu získala v Praze.

Spekulace o vlivu starosty Jančíka

Pokud by se Zvěřina dostal na 37 tisíc hlasů, splnil by podmínku pro posun v rámci kandidátky. To upravuje klauzule, podle níž musí být preferenční hlasy alespoň pět procent celkového počtu obdržených hlasů. Zvěřina se přitom vyšplhal pouze na 4,6 procenta.

Posun v rámci kandidátky se podařil pouze Tošenovskému, který svými bezmála 105 tisíci preferenčními hlasy přeskočil Zahradila. Tošenovského přitom na kandidátce zakroužkovalo přes 14 procent lidí, kteří dali hlas ODS.

V souvislosti s Češkovou a masivností její kampaně se spekulovalo o jejích vazbách na starostu pražské páté městské části Milana Jančíka. Ten má pověst kontroverzního muže a v minulosti se dostal do sporu s částí občanských demokratů v Praze 5. 

Češková se stane jednou ze čtyř českých žen, které budou v nadcházejících pěti letech zasedat v Evropském parlamentu. Kromě ní byla zvolena také dosavadní lidovecká europoslankyně Zuzana Roithová. Čtveřici pak doplňují Zuzana Brzobohatá spolu s Olgou Sehnalovou, které kandidovaly za ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám