Hlavní obsah

Zelení v neděli Fischerův kabinet podpoří, komunisté nikoliv

Právo, Novinky, ČTK, Jaroslav Soukup, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Komunisté v pátek po zasedání výkonného výboru rozhodli, že nebudou hlasovat pro vyslovení důvěry úřednické vládě premiéra Jana Fischera. Důvěru kabinetu naopak dají poslanci Strany zelených. Po jednání s premiérem to oznámil šéf strany Martin Bursík. Sněmovna bude o důvěře vládě hlasovat v neděli.

Foto: David W. Cerny , Reuters

Předseda vlády Jan Fischer

Článek

„Poslanci KSČM vládu nepodpoří. Je otázkou, zda budeme hlasovat proti kabinetu nebo se zdržíme,“ řekl v pátek Právu šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik s tím, že se klub rozhodne v neděli dopoledne na svém jednání před začátkem mimořádné schůze Sněmovny.

Komunisté mají za to, že kabinet premiéra Fischera bude pokračovat v politice předchozí vlády, v jejímž čele stál Mirek Topolánek.

KSČM se dále nelíbí, že vláda nechce otevírat debatu o politicky sporných tématech. Podle komunistů to znamená, že kabinet bude ve své podstatě pokračovat v projektech zahájených předešlou vládou. 

Komunistům vadí i skutečnost, že Fischer si nemohl sestavit kabinet sám, ale vybíral z kandidátů delegovaných politickými stranami.

Limity těžby se měnit nebudou, nedorozumění se vysvětlilo

Podporu vládě naopak po pracovní snídani s premiérem slíbil  předseda zelených Martin Bursík. Stranu v týdnu rozladilo, že Fischer v odpovědi na dopis litvínovského starosty jasně nevyloučil, že vláda neplánuje prolomení těžby na severu Čech.

"Vláda nebude do října rozhodovat o územně ekologických limitech, nebude se k tomu vyjadřovat. Tudíž mohou být občané Ústeckého kraje v klidu," poznamenal po setkání Bursík.

Zelení chtějí bedlivě sledovat především oblast kultury, která je podle nich v programovém prohlášení upozaděna. "Máme za to, že nový ministr kultury při přípravě programového prohlášení se za kulturní frontu skutečně nebil. Pozice je velmi slabá," podotkl Bursík.

O vyslovení důvěry vládě premiéra Fischera budou poslanci jednat na mimořádné schůzi v neděli  popoledni. Podporu vládě již avizavali předsedové dvou nejsilnějších stranm ODS a ČSSD. Lidovci, kteří si minulý víkend zvolili nové vedení se prozatím jasně nevyslovili. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám