Hlavní obsah

Maturitní otázky mají být rozeslány jedním kliknutím z ministerstva

Právo, Jiří Novotný
Praha

Otázky pro jednotné státní maturity, které mají v Česku odstartovat v příštím roce, se možná budou studentům zasílat elektronickou cestou prostřednictvím datových schránek. S tímto nápadem přišlo ministerstvo vnitra, které o tom už začalo jednat s resortem školství.

Foto: Archiv, Právo

Ministerstvo školství by ráno v den maturit otázky poslalo emailem.

Článek

„V den maturity by šlo jediným kliknutím z ministerstva školství rozeslat maturitní otázky na sto tisíc adres, tedy všem maturujícím studentům. A pokud by student neměl notebook a zřízenu vlastní datovou schránku, obdržel by otázky přes datovou schránku své školy,“ vysvětluje náměstek ministra vnitra Zdeněk Zajíček, jak by to v praxi mělo vypadat.

Že by se otázky v budoucnu mohly zadávat elektronickou cestou, připouští i ministerstvo školství. Dosud však pro příští rok plánovalo, že otázky budou do škol doručeny auty tři dny před maturitou.

Navíc by prakticky odpadl problém s utajením otázek.
náměstek ministra vnitra Zdeněk Zajíček

„Náklady na rozvoz otázek v papírové podobě kurýry se dají očekávat v řádu několika set miliónů korun, zatímco elektronickou cestou by to bylo jen kolem 40 miliónů Kč. Navíc by prakticky odpadl problém s utajením otázek. V osm hodin ráno by je studenti dostali do datových schránek, a ihned by začali s jejich vyplňováním,“ zdůrazňuje Zajíček.

Na to, že se v případě rozvozu otázek auty může maturitní zkouška znehodnotit, upozorňují i samotní studenti. Kurýrů by totiž bylo potřeba několik set, a v českých poměrech je téměř jisté, že někteří z kurýrů či pedagogů neodolají pokušení.

Otázky by se pak mohly až tři dny před maturitní zkouškou objevit na internetu, což by ji znehodnotilo.

Takového rizika si je vědomo i ministerstvo školství. Jak už dříve informovalo, kdyby došlo k prozrazení, rozvážely by se auty v předvečer maturity nové, záložní otázky, na něž by se i při opětovném prozrazení už studenti neměli čas speciálně připravit. Náhradní rozvoz by si ovšem vyžádal velké finanční náklady navíc.

Musela by se zřejmě změnit legislativa

Přípravu na zavedení jednotných státních maturit má úřednická vláda Jana Fischera přímo ve svém programovém prohlášení. Také nová ministryně školství Miroslava Kopicová už potvrdila, že za rok státní maturity skutečně odstartují.

Budou se skládat povinně ze dvou částí – ta první z českého jazyka a literatury a druhá z cizího jazyka nebo matematiky.

Datové schránky, které budou sloužit k elektronické komunikaci se státními orgány, začnou v Česku fungovat od 1. července, kdy nabude účinnosti nový zákon o základních registrech. Jak Právu sdělil Zajíček, celkem bude muset být ještě letos zřízeno zhruba půl miliónu schránek. Jejich zřízení i provoz zajistí Česká pošta (ČP).

Všem povinným uživatelům těchto schránek rozešle ČP v noci z 30. června na 1. července obálky s přístupovými kódy. „Firmy se o nic nebudou muset starat, jen si vyzvednout na poště zásilku do vlastních rukou s hesly,“ ujišťuje Zajíček.

Pro fyzické osoby bude ovšem zřízení schránky nepovinné. Kdyby se tedy datové schránky měly skutečně využít i pro rozesílání maturitních otázek, musela by se zřejmě nejdříve změnit legislativa.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám