Hlavní obsah

Klaus: Volby do Evropského parlamentu jsou zbytečné

– Paříž

Prezident Václav Klaus prohlásil, že považuje volby do Evropského parlamentu za zbytečné. Podle jeho názoru by stačilo, aby do podobných organizací posílaly národní parlamenty své zvolené poslance. Prezident to uvedl krátce před volbami v rozhovoru pro ČTK.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

"Je zbytečné dělat evropské volby, to jsou stejně takové polovolby. Takže já bych bral v úvahu, kdyby jednotlivé parlamenty posílaly své zvolené poslance do těchto organizací a orgánů," podotkl Klaus.

Podle Klause jsou jedinými zásadními institucemi v Unii národní parlamenty. "Opravdová komunita evropských národů neexistuje. Jsou Francouzi, Češi, Němci, Poláci...," řekla česká hlava státu.

"Národní stát je rozhodující institucí v Evropě, ne Brusel a Evropská komise," citovala českého prezidenta agentura AFP. Klaus podle ní také prohlásil, že lidé v Evropě nevnímají evropské volby jako důležité. Například v předvolební kampani v Česku se prakticky nevedla debata o Evropě, ale politici řešili domácí problémy, připomněl Klaus.

Český prezident zavítal do Paříže u příležitosti francouzského vydání své knihy Modrá, nikoli zelená planeta.

Podle průzkumů se volby do Evropského parlamentu těší mezi lidmi v ČR menší důležitosti než ostatní volební klání. V roce 2004 přišlo k urnám pouze 28 procent Čechů. V rámci celé sedmadvacítky byla tehdy účast 45,5 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám