Hlavní obsah

V Brně leží pacient s podezřením na prasečí chřipku

Právo, Novinky, Jan Trojan, Vladimír Michna
Brno

V brněnské fakultní nemocnici leží pacient s podezřením na prasečí chřipku. Novinkám to potvrdila mluvčí nemocnice Anna Nesvadbová s tím, že se nejedná o první případ a jde zatím pouze o podezření.

Článek

V druhé polovině tohoto týdne by měly být hotové výsledky testů. Nesvadbová odmítla specifikovat, jakými případy s podezřením na prasečí chřipku se Infekční oddělení Fakultní nemocnice Brno ještě zabývá.

Od 28. dubna bylo v České republice hlášeno celkem 78 osob, které kvůli problémům s dýcháním vyhledaly lékaře. Z nich byla vyšetřením v 63 případech infekce vyloučena, v 15 případech se na definitivní výsledek vyšetření čeká.V ani jednom případě nešlo o přenos viru z člověka na člověka, informoval web ministerstva zdravotnictví.

K témuž datu jsou z uvedeného počtu vyšetřených osob hospitalizováni čtyři lidé. Z nich dva  na infekční klinice Bulovka, po jedné osobě v Pardubicích a Brně. Osoby, které nebyly hospitalizovány vzhledem k lehkému průběhu onemocnění, byly ponechány v domácí izolaci, dodává ministerstvo.

Virem chřipky A(H1N1) je v současnosti podle agentury AP nakaženo na celém světě do dnešního dne 5251 lidí z 30 zemí. Na následky onemocnění dosud zemřelo 61 osob, z toho 58 v Mexiku. Během dne se počet postižených zemí rozšířil o Thajsko, Kubu a Finsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám