Hlavní obsah

Ministerstvo práce dostalo rekordní pokutu 800 tisíc

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) dostalo pokutu 800 tisíc korun od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Resort v roce 2007 pochybil při veřejné zakázce na pomoc dlouhodobě nezaměstnaným na Ostravsku a Mostecku. Ve čtvrtek o tom informoval místopředseda úřadu Kamil Rudolecký.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS)

Článek

Rozhodnutí zatím není pravomocné. Tendr vyhrála společnost Cofet s projektem za 175 miliónů korun. Sankce je dosud nejvyšší, kterou antimonopolní úřad udělil jakémukoliv ministerstvu.

"MPSV v současné době rozhodnutí ÚOHS studuje a připravuje návrh na opravný prostředek - rozklad, který bude zaslán předsedovi ÚOHS," sdělil ČTK mluvčí ministerstva Jiří Sezemský.  

Podle Rudoleckého pochybil resort tím, že v zadávací dokumentaci "neurčitě a netransparentně" stanovil dílčí kritérium ekonomické výhodnosti nabídek jako "počet nabídnutých školení a rekvalifikačních kurzů“, kterých mělo být minimálně 20.

"Toto kriterium bylo formulováno velmi obecně, nejednoznačně a připouštělo dvojí výklad. Zatímco vybraný uchazeč uvedl absolutní počet kurzů, ostatní uváděli hodnoty vztahující se k druhům školení. Výsledkem byla situace, kdy zadavatel obdržel několik vzájemně neporovnatelných nabídek," uvádí se ve zprávě úřadu.

ÚOHS pokutoval ministerstvo sociálních věcí letos již podruhé. V prvním případě resort obdržel stotisícovou pokutu za chyby v tendru na vzdělávání zaměstnanců služeb zaměstnanosti. K porušení zákona mělo dojít tím, že  jménem zadavatele jednala osoba, která byla současně jednatelem společnosti, jíž byla veřejná zakázka přidělena. Rozhodnutí zatím není pravomocné, neboť zadavatel se proti němu odvolal.

Reklama

Výběr článků

Načítám