Hlavní obsah

Pecina: Od ČSSD mám úkol, aby policie byla apolitická

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na post ministra spravedlnosti bude v pátek jmenován dosavadní šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina. Křesla šéfa ÚOHS se kvůli ministrování vzdává.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Martin Pecina

Článek

O vládě Jana Fischera se mluví také jako o vládě odborníků, ale vy jste se v tomto oboru nikdy nepohyboval. Orientujete se skutečně dostatečně v problematice ministerstva vnitra?

Všechno o tom resortu může člověk vědět teprve až tam nastoupí, to by ani nebylo v pořádku, kdyby to věděl předem. Každopádně ministerstvo vnitra řídí vnitřní věci a státní správu, stejně jako její elektronizaci a já ve státní správě dělám šest let. Na elektronizaci a IT problematiku mám dokonce školu, to je mé původní vzdělání.

Jediné, na co tu kvalifikaci nemám, je policie a to si myslím, že je docela pozitivní, protože mám představu, že policii řídí policejní prezident a nikoliv ministr vnitra.

Jak se na funkci šéfa tohoto resortu připravujete?

Měl jsem již schůzku s odcházejícím ministrem Ivanem Langerem a další určitě ještě budu mít. Většinu těch agend nicméně řídí náměstci ministra a ti mě musí především informovat. To, co je z otevřených zdrojů, tak to samozřejmě studuji a čtu, to, co v otevřených zdrojích není a co je uvnitř ministerstva, tak k tomu zatím nemám přístup.

Do čela vnitra vás nominovala ČSSD, máte od strany nějaké zadání?

Jediné zadání, které mám, je to, že policie má být naprosto apolitická. U těch úřednických záležitostí mi patrně důvěřují, že je zvládnu, protože se v tom pohybuji šest let a snad to nedělám tak špatně.

Znamená to, že teď podle vás policie apolitická není?

To nevím, já mám zkrátka zadání, aby nebyla. Jestli je, nebo ne, to zjistím, až tam přijdu. Respektive možná to zjistím a možná to nezjistím, každopádně není mým úkolem zkoumat minulost, já musím hlavně zajistit, aby to tak bylo do budoucna. Tím se budu řídit.

Koncem května, tedy těsně před volbami do Evropského parlamentu, by měl ve Sněmovně vypovídat bývalý elitní detektiv o okolnostech vzniku velmi výbušného spisu Krakatice, který mapoval styky kontroverzního podnikatele Františka Mrázka na některé politiky. Neobáváte se, že budou policejní informace zneužity v politickém boji?

Nemyslím si, že by bylo vhodné, aby vystoupil těsně před volbami, ale to už není na mně. Poslanecká sněmovna ho zbavila mlčenlivosti a on bude vypovídat před komisí, takže to není něco, co bych mohl já ovlivnit a ani se tím tedy nezabývám.

Já se budu snažit, aby těsně před volbami nepřišla policie s neprověřenými informacemi, které se za půl roku ukážou jako mylné, jak se to stalo v případě tzv. Kubiceho zprávy.

Jaké budou vaše další priority na ministerstvu?

Určitě to bude dokončení našeho předsednictví, čeká nás ještě jedna velmi důležitá rada o schengenském informačním systému druhé generace. Je tam i čerpání evropských fondů, které, zdá se, zřejmě nějakým způsobem uvízlo, takže se budu muset ihned informovat, proč nejsou vypsány výzvy k čerpání těch fondů.

Pak je tam v běhu elektronizace státní správy a budu muset např. zkontrolovat, proč se dnes obce a kraje rozčilují, že je to drahé. Těch věcí, které musím řešit, je celá spousta.

Chystáte se provádět v nejvyšších patrech úřadu nějaké personální změny?

Ne, žádné nechystám. Ty lidi, co tam nyní jsou, ani neznám. Znám jen pana Zajíčka, se kterým nemám žádný problém a nepočítám s tím, že bych ho vyměňoval. Je tam několik míst neobsazeno včetně jednoho místa náměstka, na které si přivedu svého člověka, a to je všechno. Že by bylo dobré toto náměstkovské místo obsadit, mi při našem vzájemném hovoru doporučil i pan Langer.

Můžete říct, s kým na tento post počítáte?

Ty lidi nebudu v tuto chvíli vůbec jmenovat, řeknu to až v pondělí, kdy na ministerstvo přijdu.

Původně jste si chtěl podržet místo ředitele antimonopolního úřadu, ale nakonec jste od tohoto záměru upustil. Chcete se do čela této instituce znovu postavit, až vyprší mandát Fischerovy vlády?

Podmínka pana premiéra Fischera byla, že se toho mandátu vzdám, a tím pádem se tam vrátit nemohu, takže to je vyřešená věc. Je to ze zákona nemožné, já bych se mohl vrátit nejdříve za šest let, než vyprší mandát novému řediteli, který bude jmenován po mně.

Co tedy budete dělat poté, co na podzim skončíte na ministerstvu vnitra?

Nemám představu, je to hrozně čerstvá věc, a teď se už tři týdny zabývám tím, že se snažím načíst ministerstvo a co budu dělat za pět měsíců, to opravdu netuším.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám