Hlavní obsah

Economist: Z úspěšné České republiky odchází stále víc Romů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika je ve svém regionu úspěšnou zemí a přesto z ní odchází rostoucí počet romských občanů do vzdálené Kanady, protože život doma je pro ně nesnesitelný. Ve svém posledním čísle to napsal britský týdeník The Economist, který dělá paralelu s emigrací z komunistického Československa po sovětské invazi v roce 1968, kdy byla Kanada častým cílem emigrantů.

Foto: Ožana Jaroslav, ČTK

Podle deníku The Economist Romové odchází z ČR i kvůli útokům pravicových extrémistů.

Článek

Problémem 250 000 Romů v České republice jsou chudoba, nedostatek vzdělání, staletí předsudků a nyní útoky krajně pravicových extremistů, píše týdeník. Podle kanadského velvyslanectví v Praze požádalo v Kanadě o azyl loni 861 českých občanů a 84 ho dostalo. To překonává čísla ze zemí jako Afghánistán (488 žádostí) a Irák (282). Z komunistické Kuby, kterou česká vláda ostře kritizuje za nedodržování lidských práv, požádalo v Kanadě o azyl 184 lidí a 93 ho dostalo, napsal renomovaný týdeník.

Připustil, že dostat se do Kanady je snazší pro české Romy než pro Afghánce nebo Iráčany. Ale tato čísla jsou vyšší než u dalších exkomunistických zemí v oblasti s velkým počtem Romů a s bezvízovým stykem s Kanadou, dodal The Economist s tím, že loni požádalo o azyl v Kanadě jen 288 Maďarů.

Česká bilance není důvodem k hrdosti - roste nejen krajně pravicový extremismus, ale také segregace, poznamenává The Economist. Podle vládní studie z roku 2006 žije 80 000 Romů v komunitách připomínajících ghetta, z nich čtyři pětiny vznikly za poslední desetiletí. Romští aktivisté obviňují šéfa křesťanských demokratů Jiřího Čunka z toho, že protiromské předsudky jsou přijatelné v hlavním politickém proudu.

Týdeník připomíná incidenty z poslední doby, včetně žhářského útoku ve Vítkově. Romové mají problémy v mnoha dalších zemích oblasti. Maďarsko zaznamenalo sérii obzvlášť ohavných vražd. Ale bohatá, dobře spravovaná Česká republika, která nyní předsedá Evropské unii, by si rozhodně mohla vést lépe, uzavřel The Economist.

Reklama

Výběr článků

Načítám