Hlavní obsah

O prodlouženém víkendu ochutnáme léto. Na delší dobu naposledy

Novinky, Jaroslav Soukup

Prodloužený víkend slibuje podle meteorologů slunečné počasí s téměř letními teplotami. Nejtepleji by mělo být v pátek, kdy se rtuť teploměru dostane až na 24 stupňů Celsia. Podobný ráz počasí by měl vydržet až do nedělního odpoledne, poté se začne ochlazovat a vyskytnou se i srážky, informovala Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress. Další oteplení podle ní přijde až ve druhé polovině května.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Květen začne téměř letními teplotami

Článek

Ve čtvrtek ještě čekají meteorologové proměnlivou oblačnost, zejména ráno a dopoledne s přeháňkami. V horských oblastech se mohou vyskytnout bouřky.

V předvečer prvního máje se tradičně pálí čarodějnice, Honsová v této souvislosti varovala, že i nadále platí vysoký stupeň nebezpečí vzniku požárů. Nejvyšší pátý stupeň je vyhlášen pro Zlínský kraj, na zbytku území kromě Karlovarského a Ústeckého kraje, kde vydatněji pršelo, platí čtyřka.

V pátek se už můžeme těšit na polojasnou oblohu s odpoledními teplotami mezi 20 24 stupni Celsia. Nebude to však zdaleka rekordně teplý 1. máj. Nejteplejší 1. květen byl zaznamenán v roce 2001, kdy bylo naměřeno 27 stupňů, v roce 2005 pak bylo o stupeň méně.

V sobotu bude polojasno až skoro jasno, po ránu se budou teploty pohybovat mezi osmi a čtyřmi stupni, přes den mezi 17 21. Stejné teploty budou panovat i v neděli. V průběhu dne však začne počasí od severozápadu ovlivňovat studená fronta, která s sebou přinese oblačnost a dešťové srážky.

Po víkendu se na delší dobu ochladí

Počátkem příštího týdne by mělo být oblačno s občasnými přeháňkami a denními teplotami od 13 do 17 stupňů. Letní ráz počasí se má vrátit až ve druhé polovině měsíce. "O tom dalším prodlouženém víkendu si už tak pěkného počasí jako nyní neužijeme," konstatovala Honsová.

Zajásají ovšem zemědělci, kterým skončí dlouhé období sucha, kdy pršelo o 70 procent méně, než je obvyklé. V následujícím období by mělo spadnout zhruba 70 mm srážek. 

Výrazné srážky zasáhly také jinak slunný jih Evropy. "Itálie je deštivá, panují teploty do 16 stupňů, na Balkáně mají do 18 stupňů," upřesnila Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám