Hlavní obsah

Kraj obešel soud a bude opět hradit poplatky v opavské lékárně

– Opava
Právo, Pevel Karban

Moravskoslezský kraj vymyslel fintu, kterou hodlá obejít předběžné opatření, kterým mu v úterý Krajský soud v Ostravě zakázal hradit za klienty poplatky za položku na receptu ve Slezské nemocnici v Opavě. Od čtvrtka je sice lidé budou platit také, ale hned v lékárně dostanou formulář, jehož prostřednictvím mohou požádat kraj o vrácení poplatku.

Foto: Radim Kijonka, Právo

Pacienti při podepisování darovací smlouvy v pohotovostní lékárně ve Slezské nemocnici Opava.

Článek

Krajský úřad tak "najíždí“ na takzvanou "plzeňskou variantu", stejným systémem totiž proplácí od února poplatky Plzeňský kraj. Předběžné opatření, které vydal Krajský soud v Ostravě, krajskému úřadu Moravskoslezského kraje nařizuje, aby se v lékárně Slezské nemocnice neuzavíraly trojstranné dohody mezi občanem, krajem a nemocnicí. Lékárna se má zdržet i jakéhokoliv jednání, vedoucího k placení regulačních poplatků za pacienty.

Předběžné opatření vydal soud na základě žádosti soukromého lékárníka Marka Hampela, kterému se nelíbí, že od února, kdy kraj začal poplatky v krajských lékárnách hradit, zaznamenal odliv velkého množství klientů. [celá zpráva]

Hledáme další cesty jak poplatky zrušit, tvrdí kraj

"Respektujeme toto opatření,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas (ČSSD), jedním dechem ale dodal, že kraj nyní hledá cesty, jak poplatky za pacienty dále hradit z krajského rozpočtu.

"Zatím jsme zvolili administrativně náročnější cestu, kterou praktikuje Plzeňský kraj. Hledáme ale i další cesty,“ ujistil s tím, že nejlepší by bylo všechny zdravotnické poplatky zrušit. Palas upozornil také na to, že je divné, že si soud nevyžádal ještě před vydáním předběžného opatření stanovisko druhé strany.

Ačkoli krajský úřad vydal zprávu, ve které se říká, že změna systému platí od středy, mluvčí Slezské nemocnice Daniel Svoboda popřel, že by pacienti v lékárně dostávali dnes formuláře. "My jsme informaci o tom, jaký nový systém kraj nastaví, momentálně ještě oficiálně nedostali. Proto ani nemáme žádné formuláře pro klienty,“ vysvětlil.

Samotný Hampel se o posledním kroku kraje, nechat pacienty v lékárně Slezské nemocnice poplatky hradit, ale vydávat jim formulář, skrze něhož mohou o vrácení peněz požádat krajský úřad, dozvěděl od deníku Právo.

"Z mého pohledu to je porušení předběžného opatření. Jsem ale laik a musím se o tom poradit s právníkem,“ sdělil lékárník. Počítá, že v brzké době podají další žaloby na kraj také lékárníci z jiných měst. "Už mě někteří oslovili, abych jim se sepsáním žaloby poradil,“ prozradil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám