Hlavní obsah

Schwarzenberg: Pád české vlády EU neohrozí, Lisabon už v dohlednu

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg uklidňoval německé čtenáře v rozhovoru na serveru Welt Online, že politická krize v České republice v době předsednictví EU je mediálně nafouknutá bublina, která na fungování EU nebude mít valný vliv. Šéf české diplomacie ujistil, že hlavní kroky proti hospodářské krizi už byly podniknuty a ratifikace Lisabonské smlouvy je otázkou několika týdnů.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Článek

"Zásadní kroky proti krizi už byly učiněny, světový finanční summit tento týden v Londýně bude další důležitou etapou. Základní kámen tím je položen. Na tom by mohla dále pracovat i jiná česká vláda v čele Rady EU," ubezpečuje Schwarzenberg.

Upozornil, že prezident Václav Klaus chce vytvořit vládu co nejrychleji a to takovou, „na níž by mohl mít ještě během českého předsednictví Radě EU velký vliv". Zároveň však bude sestavování vlády kvůli Klausem stanoveným podmínkám značně obtížné, řekl Schwarzenberg. "Je možné, že dosavadní vláda bude úřadovat ještě docela dlouho," dodal ministr.

"Instituce v Praze a Bruselu fungují. Z čeho bychom měli mít strach?" rozptyloval obavy z české vládní krize šéf české diplomacie, podle něhož se zděšení odehrává spíše v novinách než v řadách politiků.

Neschválení Lisabonu by Česko izolovalo

Politik, jenž hostil koncem minulého týdne v Hluboké nad Vltavou neformální schůzku ministrů zahraničí EU, si je "téměř jistý", že Česká republika "v příštích týdnech ratifikuje Lisabonskou smlouvu". Její neschválení by podle něj vedlo k izolaci Česka v Evropě.

Zahraniční tisk minulý týden totiž vyslovoval obavy, že právě pád Topolánkovy vlády zhoršil vyhlídky na schválení reformní smlouvy v českém Senátu.

"Samozřejmě, že Evropská unie může dále existovat i s dosud platnou smlouvou z Nice. Zánik světa by nenastal. Museli bychom se pak pouze zříci žádoucího posílení evropských institucí. Kromě toho by se výrazně znesnadnilo rozšíření EU, neboť určité státy podmiňují schválením reformní smlouvy přijetí nových zemí," upozorňuje Schwarzenberg.

Uvnitř Evropské unie se vede spor o to, zda má další rozšiřování EU být podmíněno ratifikací Lisabonské smlouvy, což prosazují zejména Německo a Francie. Německá kancléřka Angela Merkelová a její Křesťanskodemokratická unie (CDU) konkrétně chtějí, aby bylo do unie v nejbližší době přijato už jen Chorvatsko. 

Reklama

Výběr článků

Načítám