Hlavní obsah

Česko se konečně dočká jara, teploty vyskočí na 18 stupňů

Novinky, Luděk Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Českou republiku čeká slunečný a teplý týden, v jehož závěru budou teploty šplhat až k 18 stupňům. Převládat bude polojasno až skoro jasno, což je pro období přelomu března a dubna málo typické. Obvyklé aprílové počasí vyžene výběžek vyššího tlaku vzduchu, který bude počasí v ČR ovlivňovat minimálně do konce týdne. Kolem něj k nám začne proudit teplý vzduch od jihu.

Článek

Pondělní dopoledne je na Moravě a ve Slezsku ještě ve znamení zatažené oblohy s deštěm. V noci spadlo přes 25 milimetrů srážek, v povodí Bečvy byl na některých místech vyhlášen první stupeň povodňové aktivity, nicméně dál už by se situace dramatizovat neměla. V Čechách bylo po ránu oblačno, odpoledne se bude oblačnost protrhávat na polojasno. Odpolední maxima vystoupí na sedm až 11 stupňů.

"Od úterý začne na naše území proudit teplý vzduch od jihu. Až do pátku čekáme polojasno až skoro jasno, v ranních hodinách se budeme setkávat s mlhami," řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu. Teploty se podle ní budou každým dnem zvyšovat.

Teploty v nadcházejícím týdnu
po ránupřes den
úterý1 - -310 - 14
středa2 - -211 - 15
čtvrtek6 - 213 - 17
pátek6 - 214 - 18

 "O víkendu se nejvyšší teploty možná dotknou až 19 stupňů," uvedla Honsová.

Stinné stránky slunečného počasí

Malá oblačnost, slabý vítr a žádné srážky budou ale také znamenat zhoršené rozptylové podmínky v noci a po ránu. S obavami hledí do následujících dnů také lidé s alergií na pyl. "Dosud jim počasí vyhovovalo, ale nyní začíná všechno bujně kvést," upozornila Honsová.

Pokud v dubnu vydrží netypické sucho, které bude panovat v tomto týdnu, hrozí nedostatek podzemní vody. "Podobný průběh měl duben v roce 2007, kdy za celý měsíc spadlo jen pět milimetrů srážek. Zemědělcům nevzešla úroda a hrozilo také zvýšené riziko požárů kvůli nedostatku podzemní vody," upozornila Honsová.

Reklama

Výběr článků

Načítám