Hlavní obsah

Hoďte na toho blázna síť, žádal Langer Sněmovnu, Zaorálek ho vypnul

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Jaroslav Soukup

Sněmovna ve středu pokračovala ve své březnové schůzi. Jako první bod jednání poslanci zařadili usnesení k informacím premiéra Mirka Topolánka k působení Marka Dalíka v kauze poslance Petra Wolfa. Sociálnědemokratický rétor David Rath u řečnického pultíku sepsul nepřítomného premiéra, ale i ministra vnitra Ivana Langera, který to nenechal bez odezvy a navrhl na "toho blázna hodit síť".

Článek

Ratha k projevu patrně vyprovokovala skutečnost, že premiér při svém vystoupení ke kauze poslance Wolfa, které se odehrálo minulý týden, řekl, že má důkazy o manipulaci loňské volby prezidenta, z něhož obvinil spolupracovníky předsedy ČSSD.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath (ČSSD) při diskusi ve Sněmovně

David Rath (ČSSD) při diskusi ve Sněmovně

FOTO: Petr Horník, Právo

Rath to označil za snahu odpoutat pozornost a označil Langera spolu s Topolánkem za ty, kdo zneužívají tajné služby k politickému nátlaku. Při svém emotivním vystoupení se Rath na ministra několikrát otočil a mluvil přímo k němu. "Děkuji, že jste si vědom své kriminální činnosti," vzkázal ministrovi Rath, podle něhož je stávající vláda nebezpečná a měla by se co nejrychleji "pakovat".

Foto: Petr Horník, Novinky

David Rath a Lubomír Zaorálek (oba ČSSD) debatují ve Sněmovně

David Rath a Lubomír Zaorálek (oba ČSSD) debatují ve Sněmovně

FOTO: Petr Horník, Novinky

Zaorálek vypnul Langerovi mikrofon 

Langer následně vystoupil s reakcí. "Hoďte na toho blázna síť," řekl a než stačil pokračovat, byl přerušen Lubomírem Zaorálkem, který řídil schůzi z pozice předsedajícího. Zaorálek vyzval Langera, aby svého předřečníka neurážel a aby mluvil k věci. Rozladěný Langer se proto dotázal, kde byl předsedající při Rathově projevu, který byl dle jeho názoru prošpikován urážkami. "Co jste dělal v uplynulých minutách, kde jste byl, pane předsedající?" ptal se Langer dotčeně Zaorálka.

Foto: Petr Horník, Právo

Rozčílený Ivan Langer ve Sněmovně

Rozčílený Ivan Langer ve Sněmovně

FOTO: Petr Horník, Právo

Ministr se ještě pokusil svou repliku v neosobní formě zopakovat, nicméně Zaorálek jej s direktivním gestem přerušil a vyzval jej, aby buď mluvil k věci nebo si šel sednout. Pro jistotu pak rozhněvanému Langerovi vypnul mikrofon a následně schůzi přerušil.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD)

FOTO: Petr Horník, Právo

Po přestávce požádal poslanecký klub ODS o dvouhodinovou pauzu klubu, což ČSSD  označila za obstrukci a ústy předsedy klubu Bohuslava Sobotky vyzvala Langera, aby si na "dnešek vzal zdravotní dovolenou a nezatěžoval Sněmovnu svým složitým psychickým stavem".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám