Hlavní obsah

ON-LINE: Kabinet pohřbili Tlustý, Schwippel, Jakubková a Zubová

– Praha • Aktualizováno

Sněmovna měla v úterý na programu hlasování o vyslovení nedůvěry vládě premiéra Mirka Topolánka (ODS). Poslanci se od 14 hodin v rozpravě střídali u řečnického pultu s argumenty pro i proti návrhu sociálních demokratů sesadit kabinet. Otazníky visely nad hlasováním některých nezařazených poslanců.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Sněmovní sál těsně před mimořádným zasedáním Poslanecké sněmovny 24. března v Praze.

Článek

18:38 Premiér Topolánek řekl, že bere výsledek hlasování na vědomí, a  že bude postupovat podle ústavy. Mimořádná schůze byla následně ukončena.

18:36  Poslanecké Sněmovna vyhlásila vládě nedůvěru. Pro vyslovení nedůvěry bylo 101 poslanců, proti 96. [celá zpráva]

18:27  Hlasování skončilo. Pro vyslovení nedůvěry se vyslovila opozice a Věra Jakubková, Olga Zubová, Vlastimil Tlustý a Jan Schwippel. Jednání bylo na pět minut přerušeno na kontrolu výsledků.

18:25 Poslankyně Věra Jakubková se přidala k opozici a hlasovala pro vyslovení nedůvěry vládě.  Kabinet podle všeho končí.

18:23 Ludvík Hovorka vládu podpořil.

18:20 Olga Zubová hlasovala pro vyslovení nedůvěry. Opozici chybí jediný hlas.

18:19 Vlastimil Tlustý vládu nepodpořil.

18:17 Juraj Raninec vládu podržel, Jan Schwippel hlasoval s opozicí. Evžen Snítilý není přítomen. 

18:15 Miloš Melčák hlasoval s koalicí.

18:13 Po poradě klubu ODS  schůze pokračuje. Hlasovat se bude po jménech, začne se u poslankyně Heleny Mallotové.

18:04 Opozice nebude moci počítat s hlasem nezařazeného poslance Evžena Snítilého. V mailu zaslaném ČTK Snítilý oznámil, že se parlamentního hlasování o nedůvěře vládě nezúčastní.

18:00 Místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová ukončila rozpravu, za okamžik se začne hlasovat. Klub ODS si bere desetiminutovou přestávku.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Šéf ČSSD Jiří Paroubek a místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

:. Šéf ČSSD Jiří Paroubek a místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

FOTO: Michaela Říhová, Právo

17:56  Šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Pavel Severa řekl, že by měl být změněn volební zákon, který by zabránil patovým výsledkům, které paralyzují práci Sněmovny. Vyslovil se také pro změnu počtu poslanců na 199.

17:51  Schwippel řekl, že bude hlasovat pro vyslovení nedůvěry vládě. Opozici chyběly k prosazení návrhu čtyři hlasy, pro vyslovení nedůvěry přitom budou hlasovat obě bývalé poslankyně SZ a pravděpodobně poslanec ODS Vlastimil Tlustý, který se tak vyjádřil o víkendu.

17:48 Poslanec Jan Schwippel na úvod svého vystoupení řekl, že vláda jeho důvěru nemá. "Proč ODS podpořila Lisabonskou smlouvu," dotázal se mimo jiné Schwippel.

17:47 Věra Jakubková oznámila, že vládu nepodpoří.

17:39 Po Michaele Šojdrové a Miroslavu Kalouskovi hovoří Věra Jakubková.

17:29  Olga Zubová neřekla, jak se zachová při hlasování o vyslovení nedůvěry. Naznačila však že  vládu nepodpoří.

17:25 Lidovecký poslanec Ludvík Hovorka po zhruba patnáctiminutovém jednání s premiérem Topolánkem a ministryní zdravotnictví Danielou Filipiovou v kuloárech Sněmovny prohlásil, že bude hlasovat proti návrhu na vyslovení nedůvěry vládě. Filipiová ale musí před poslanci vystoupit s prohlášením, že nehodlá slučovat zdravotní pojišťovny, aniž by k tomu byl schválen příslušný zákon.

17:24 Slova se ujala Olga Zubová. Pozastavila se nad nejednotností Strany zelených, která již několkrát dala vládě takříkajíc nůž na krk, ale nakonec vždy couvla.

17:10 Vicepremiér Martin Bursík řekl, že nevidí důvod, proč rušit koaliční dohodu. Následně zopakoval "zelené" výhody nynějšího kabinetu, které strana zmínila již na tiskové konferenci před začátkem schůze. Miroslava Němcová, která řídí Sněmovnu, musela hlučící poslance několikrát okřikovat.

17:07 Do Sněmovny dorazil i senátor za ODS Jaroslav Kubera.

17:02 Juraj Raninec zopakoval, že nepodpoří levici a nevysloví vládě nedůvěru. Řekl, že bude vládu až do příštích voleb považovat za menšinovou a nepodpoří nic z toho, co by odporovalo volebnímu programu ODS. Kritizoval stranu za způsob, kterým je u moci. "Bude-li ODS vládnout tímto stylem až do voleb, obávám se, že se odsuzuje minimálně k osmiletému očistnému pobytu v opozici."

16:58 Premiér ve foyer jednacího sálu mluví s poslancem Hovorkou, ministryní zdravotnictví Danielou Filipiovou a poslancem Borisem Šťastným.

16:57 Poslankyně Jakubková a Zubová se vrátily do jednacího sálu. Chvíli za nimi přišel do foyer i šéf poslaneckého klubu ODS Tluchoř. "Žádné informace," řekl pouze.

16:43  Hovorka vznesl na premiéra několik dalších otázek, které jsou podle jeho slov důležité pro to, jak se rozhodne v následném hlasování. Poděkoval však premiérovi za stažení zdravotnických zákonů.

16:31 Slova se ujal lidovec Ludvík Hovorka. Hovoří o zdravotnických zákonech, které dlouhodobě kritizuje.

16:21 Poslankyně Jakubková a Zubová zamířily ke kanceláři šéfa poslanců ODS Petra Tluchoře.

16:20 Poslanec Hovorka se stále nevyjádřil, jak se zachová. Ještě není rozhodnut. Premiérův příslib stáhnout zdravotnické zákony jej plně neuspokojil. Ještě chce upřesnění, zda se k nim bude moci diskutovat.

16:10 Také další řečník je z řad komunistických poslanců, je jím Zdeněk Maršíček. Po něm bude hovořit jeho stranická kolegyně Kateřina Konečná.

16:00 Komunistický poslanec Stanislav Grospič zahájil své vystoupení otázkou, může-li být kapitalismus jiný, než mafiánský.

:. Sestřih vystoupení Mirka Topolánka před hlasováním o důvěře vládě. Zdroj: Stream.cz

15:56 Slova se ujal doyen Sněmovny, poslanec Zdeněk Jičínský (ČSSD). I on se podle očekávání vyslovil pro to, aby Topolánkova vláda padla.

15:36 Slova se ujal poslanec KSČM Miroslav Grebeníček. Rozhovořil se o nynějším údajném chronickém úpadku demokracie a politické korupci. Grebeníček následně řekl, že svou roli při změně režimu v listopadu 1989 sehrála například i neznalost kapitalismu. Varoval zejména před jeho globální podobou.

15:26 Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek se rozhodl kolegům připomenout, proč se jedná o vyslovení nedůvěry vládě. Následně zopakoval příběh o kauze poslance Wolfa s důrazem na roli premiérova přítele Marka Dalíka.

15:11 Šéf KSČM Vojtěch Filip řekl, že důvěryhodnost vlády klesla na nulu. Podobně jako Paroubek obvinil vládu z podcenění hospodářské krize. Filip alespoň ocenil, že premiér slíbil stažení sporných zdravotnických zákonů ze Sněmovny a jejich přepracování.

:. Sestřih vystoupení Jiřího Paroubka před hlasováním o nedůvěře vládě. Zdroj: Stream.cz

15:00 Jiří Paroubek se pozastavil nad nenávistí, která podle jeho slov zazněla z úst premiéra. Po Paroubkovi vystoupil ministr zemědělství Petr Gandalovič a vyzval přítomné, aby se přestali trumfovat ve svém ostrovtipu a začali řešit problémy občanů.

14:57 David Rath označil premiérovo vystoupení za grotesku a poděkoval koaličním poslancům za potlesk. Rath dále řekl, že premiér blouznil, když varoval před přeběhlíky, a přitom na nich postavil svou vládu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Lucie Talmanová (ODS), Miroslava Němcová (ODS) a Mirek Topolánek (ODS)

:. Lucie Talmanová, Miroslava Němcová a Mirek Topolánek (všichni ODS)

FOTO: Michaela Říhová, Právo

14:54 Premiér Topolánek si vysloužil za svůj projev potlesk vestoje, a to nejen od poslanců ODS, ale i od některých lidovců.

14:52 Topolánek řekl pět bodů, které by znamenal pád vlády. Návrat praktik ČSSD, nástup KSČM k moci, nestabilitu, nejistotu o tom co bude a prospěch pro Jiřího Paroubka, který se podle premiéra stále nesmířil s volební porážkou.

14:44 Premiér řekl, že důvodem pro vyhlášení nedůvěry vládě je snaha o zakrytí kauzy Savoy.  Podle Topolánka se potvrdila podezření, že se na manipulaci volby prezidenta podíleli i spolupracovníci šéfa ČSSD. Vláda prý požádá o odtajnění celého spisu. [celá zpráva]

14:41 Topolánek pochválil svůj kabinet za reformy, které se mu podařilo prosadit. Zalitoval, že nebylo možné prosadit je na základě shody vlády a opozice. Premiér také řekl, že vláda prozatím zvládá i evropské předsednictví. Topolánek následně oznámil, že vláda ze Sněmovny stáhne zákony týkající se reformy zdravotnictví a bude je přepracovávat. Tento požadavek pro podporu vlády nastolil lidovecký rebel Ludvík Hovorka.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Lidovecký poslanec Ludvík Hovorka (uprostřed) na úterní schůzi Sněmovny

Lidovecký poslanec Ludvík Hovorka (uprostřed) na úterní schůzi Sněmovny

FOTO: Michaela Říhová, Právo

14:37 Na Paroubkova slova reaguje premiér Mirek Topolánek. Ten zdůraznil, že více než k poslancům bude hovořit k občanům. Premiér řekl, že Jiří Paroubek je jedinou překážkou, která brání možnostem spolupráce mezi jednotlivými stranami. Topolánek použil termín o "paroubkizaci politiky". Topolánek také poděkoval poslancům Melčákovi a Pohankovi za to, že díky jejich hlasům mohla jeho vláda vzniknout.

14:30  Paroubek řekl, že jeho strana by v případě vyslovení nedůvěry chtěla nastolit kabinet odborníků s podporou všech politických stran, jehož ústředním tématem by byl boj proti krizi.

14:21  Šéf ČSSD vládě vytýká údajné neřešení hospodářské krize či neschopnost zvládat evropské předsednictv. Podle Paroubka je vláda "euroostudná".

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Předseda KSČM Vojtěch Filip (vpravo) a poslanec Miroslav Grebeníček se připravují na mimořádné zasedání Poslanecké sněmovny.

:. Předseda KSČM Vojtěch Filip (vpravo) a poslanec Miroslav Grebeníček se připravují na mimořádné zasedání Poslanecké sněmovny.

FOTO: Roman Vondrouš, ČTK

14:15 Paroubek zopakoval, že vláda je postavena na hlasech několika přeběhlíků. Podle jeho slov se kabinet potácí mezi neduživou existencí a zánikem.

14:11 Předseda ČSSD Jiří Paroubek začal zdůvodňovat, proč jeho strana požádala o vyslovení nedůvěry kabinetu.

14:07 Místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip požádal předsedajícího o vyhlášení minuty ticha na památku obětí bombardování Jugoslávie, k němuž došlo před deseti lety. Poslanci následně na několik desítek vteřin ztichli.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Miloslav Vlček (ČSSD), Ivan Langer (ODS) a Lubomír Zaorálek (ČSSD)

:. Miloslav Vlček (ČSSD), Ivan Langer (ODS) a Lubomír Zaorálek (ČSSD)

FOTO: Michaela Říhová, Právo

14:00 Předseda Sněmovny Miloslav Vček zahájil mimořádnou schůzi, jejímž jediným bodem je vyslovení nedůvěry vládě Mirka Topolánka,které iniciovala ČSSD. Kdy přesně dojde na samotné hlasování není jasné.

13:47 Bývalý poslanec ČSSD Miloš Melčák vládu podpoří. Řekl, že potopit kabinet v takto vážné situaci by bylo nesmyslné.

13:37 Předseda zelených Martin Bursík vyzval dvě bývalé poslankyně zelených Olgu Zubovou a Věru Jakubkovou, aby vládu podpořily.

13:18 Šéf poslaneckého klubu lidovců Pavel Severa oznámil, že lidovec Ludvík Hovorka podpoří vládu. Ten to ale odmítl s tím, že hodlá vystoupit na plénu. Stále tak není jisté, jak bude hlasovat. [celá zpráva]

13:07  Předseda Strany zelených Martin Bursík na tiskové konferenci řekl, že opozice ani rebelové nemají pro případ vyslovení nedůvěry připravenou žádnou pozitivní variantu vládnutí v ČR. Bursík také řekl, že případné vyslovení nedůvěry by dalo prostor prezidentu Václavu Klausovi a komunistům.

13:01   "My máme rozdílné informace,“  komentoval Paroubek oznámení poslance Ranince, že vládu nepotopí. "Slyšel jsem tolik protichůdných informací, že mě tato informace nechává chladným,“ dodal Paroubek k Ranincovi. Místopředseda strany Zdeněk Škromach doplnil, že míní, že mezi poslanci ODS jsou i jiní „poctiví“.

13:00  Po ukončení předsednictví by měla podle Paroubka nastoupit vláda odborníků s podporou napříč politickým spektrem, která by zemi přivedla k předčasným volbám buď na podzim nebo brzy na jaře. Letní termín je podle Paroubka nesmyslný.

12:58  "Tato vláda škodí své zemi, není schopna řešit dopady ani příčiny krize, není schopna ochránit občany ČR,“ odůvodňoval šéf ČSSD Jiří Paroubek pokus vyslovit nedůvěru vládě na tiskové konferenci ve Sněmovně. Topolánka obvinil z toho, že stojí za vytvořením justiční mafie.

12:44  Šéf Poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř prohlásil, že ODS nemá jisto, jak vláda ODS dopadne. Podle něj jasně z úst místopředsedy strany Davida Vodrážky zazněl názor, že ODS nepodpoří žádnou vládu než tu, v jejíž čele bude předseda ODS, a žádný jiný člen ODS, který by měl snad lepší možnost či snahu se domluvit s Paroubky a Rathy.

12:38 Rebelující poslanec ODS Juraj Raninec podpoří při hlasování vládu, sdělil Novinkám.

12:16 Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik Novinkám potvrdil, že při hlasování o nedůvěře nebudou párovat, tudíž všichni komunisté zvednou ruku proti vládě.

12:14 „Jsem přesvědčen, že ta vláda uspěje“ řekl po jednání Poslaneckého klubu ODS místopředseda strany David Vodrážka. Přiznal však, že neví, jak bude hlasovat poslanec ODS Vlastimil Tlustý. „Nebavili jsme se s ním,“ řekl novinářům. Rovněž uvedl, že premiér, jim nesdělil, zda a na čem se dohodl s bývalými zelenými poslankyněmi Olgou Zubovou a Věrou Jakubkovou.

12:10 Premiér Mirek Topolánek po skončení jednání poslaneckého klubu ODS se odmítl novinářům k čemukoli vyjadřovat. Na otázku, zda řekne alespoň nějakou větu, zažertoval: „Řekněte si ji sami.“ 

12:01 Jednání poslaneckého klubu ODS opustil také Jan Klas, který se čas od času také hlásí k rebelům. I on odmítl sdělit, jak bude hlasovat.  

11:54 Rebelové ODS Juraj Raninec a Jan Schwippel napínají obě strany a dosud odmítají říci, jak budou hlasovat. Poslanec Vlastimil Tlustý opustil předčasně jednání poslaneckého klubu ODS a odmítl sdělit novinářům své stanovisko.  

11:32 POHLED ZE ZAHRANIČÍ Agentura Reuters píše, že pád vlády by mohl ovlivnit také přijetí eura Českou republikou. Upozorňuje též na potíže související s možnám koncem kabinetu v době slábnoucí ekonomiky v Maďarsku, kde premiér ohlásil rezignaci v sobotu.

11:30 Premiér Mirek Topolánek se setkal s bývalými poslankyněmi Strany zelených Olgou Zubovou a Věrou Jakubkovou. Hovořil s nimi ve Sněmovně zhruba hodinu. Obě zatím tají, zda je přesvědčil, aby odpoledne podpořily vládu v hlasování o nedůvěře, které vyvolala ČSSD.

11:17 Lidovec Ludvík Hovorka si stále neujasnil, zda vládu podpoří či ne. Zpravodajům Novinek sdělil, že jeho otázky na premiéra trvají a sám ho vyhledávat nebude. Očekává také, co zazní na plénu. Hovorkovo váhání nebudí mezi lidovci moc nadšení. Předseda klubu KDU-ČSL Pavel Severa uvedl, že drobné výhrady ke zdravotnickým zákonům jsou nesrovnatelné s vyslovením nedůvěry vládě. „Nechceme, aby situace dospěla do stadia, která nastala v Maďarsku po oznámení demise premiéra,“ řekl Severa.

11:08 „Viděl jsem jezdit vládní auta směrem na Hrad, jako by už teď vyjednávali s prezidentem, jehož úloha při sestavování nové vlády bude důležitá,“ naznačil politolog Zdeněk Zbořil náladu ve vládních kruzích. Zbořil připustil, že v případě pádu vlády rozhodne o výsledku voleb i jejich termín. Topolánkovi bude ku prospěchu, když se budou konat brzy po ukončení předsednictví EU. Velké naděje by si také mohl dělat z prozatímní menšinové vlády ODS v demisi, která by mohla díky diskuzi mezi všemi stranami přinést další body.

10:59 Politolog Zdeněk Zbořil Novinkám řekl, že Zubová s Jakubkovou jsou už přesvědčené vládu nepodpořit. Nedůvěru však nemusí vyjádřit rebelové z ODS. „Raninec a Schwippel jsou na rozdíl od Tlustého ideoví. Překvapil mě ale lidovec Ludvík Hovorka. Toho nepodezírám z politikaření, tomu jde skutečně o věc. Pokud požaduje vysvětlení ohledně zdravotnické reformy a Topolánek mu to řádně nevysvětlí, což je v jeho nadutosti možné, tak bude možná více proti vládě než ti tři z ODS,“ řekl Zbořil.

10:42: Bývalý poslanec ODS Jan Schwippel v Radiožurnálu řekl, že pokud bude vládě vyslovena nedůvěra, měl by nový kabinet sestavovat někdo jiný než Mirek Topolánek. Schwippel ale stále neřekl, jak bude odpoledne hlasovat.

10:34 Předseda klubu ČSSD Bohuslav Sobotka Novinkám potvrdil, že všichni poslanci sociální demokracie podpoří v hlasování vyslovení nedůvěry vládě.

10:32 Hlasování o nedůvěře komplikuje i pracovní program premiéra Topolánka. Úřad vlády oznámil, že se neuskuteční avizovaná schůzka Topolánka s ukrajinským prezidentem Viktorem Juščenkem, která se měla konat dnes pozdě odpoledne.

9:33 Šéf KSČM Vojtěch Filip na tiskové konferenci potvrdil, že všichni komunističtí poslanci podpoří nedůvěru vládě. Zároveň dodal, že kvůli hlasování odřekl účast na dnešní konferenci věnované 10. výročí bombardování Jugoslávie, která se koná v Bělehradě.

9:30 POHLED ZE ZAHRANIČÍ Server Deutsche Welle opakuje, že sociální demokraté mají zatím největší šanci Topolánkův kabinet svrhnout. Dodává, že to závisí na nezařazených poslancích, kteří se od Topolánka obrátili. Server podotkl, že možný pád zkomplikuje politický proces v době poklesu ekonomiky. Nejistá je podle Deutsche Welle též ratifikace Lisabonské smlouvy.

9:28 V Kramářově vile v Praze jednalo od devíti hodin grémium ODS. Předseda poslanců ODS Petr Tluchoř po jednání řekl, ze během dopoledne proběhnou jednání s nezařazenými poslanci.

Anketa

Přežije podle vás Topolánkova vláda hlasování o nedůvěře?
Ano
66,6 %
Ne
33,4 %
Celkem hlasovalo 43642 čtenářů.

Jak by mohla padnout vláda

:: Pro vyslovení nedůvěry vládě je třeba souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců (101). Předseda vlády v takovém případě musí podat demisi do rukou prezidenta. S premiérem padá celý kabinet.

:: V takovém případě vliv prezidenta značně vzroste. Nejprve jmenuje předsedu nové vlády a na jeho návrh poté ostatní členy kabinetu. Hlava státu je pak pověřuje řízením ministerstev a dalších úřadů.

:: Vláda musí do 30 dnů od jmenování předstoupit před Sněmovnu a požádat ji o vyslovení důvěry. K tomu stačí nadpoloviční polovina přítomných poslanců.

:: Pokud vláda důvěru nezíská, prezident jmenuje nového premiéra a jeho ministry a tato vláda znovu do 30 dnů požádá Sněmovnu o důvěru.

:: Pokud ani druhý kabinet u poslanců neuspěje, jmenuje prezident předsedu vlády na návrh šéfa Sněmovny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám