Hlavní obsah

Premiér vládě ukázal dokumenty o manipulaci prezidentské volby

– Praha

Premiér Mirek Topolánek (ODS) v pondělí ukázal vládě zprávu, v níž jsou informace o údajných manipulacích při loňské volbě prezidenta Václava Klause. Vláda navrhla zprávu odtajnit. O tom, zda bude zveřejněna, rozhodnou úřady, v nichž vznikla - zpravodajské služby a policie.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) a premiér Mirek Topolánek na zasedání vlády

Článek

Ministr vnitra Ivan Langer také řekl, že vláda měla dokument k dispozici již před několika dny. Rozhodla se však projednávání odložit s ohledem na víkendový sjezd sociálních demokratů a úterní hlasování o nedůvěře vládě, aby se vyhnula kritice a nařčení z účelové manipulace.

Topolánek minulý týden ve Sněmovně řekl, že má důkazy o tom, že volba prezidenta byla zmanipulovaná. Zopakoval svá dřívější slova, že za manipulací stáli bývalý šéf civilní rozvědky Karel Randák a nynější šéf PR a marketingu ČSSD Petr Dimun. Topolánek minulý týden řekl, že je ochotný zprávu ukázat i poslancům.

Zpráva vychází z informací Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), inspekce v rozvědce, BIS a policie.

Podezření na manipulaci vzniklo poté, co unikl záznam schůzky v hotelu Savoy mezi prezidentovým kancléřem Jiřím Weiglem a lobbistou Miroslavem Šloufem (ČSSD).

Reklama

Výběr článků

Načítám