Hlavní obsah

VIDEO: Praha už vyklízí náplavky a zavírá protipovodňová vrata

Právo, Novinky, Luděk Fiala, Jakub Mračno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

V Praze se ve čtvrtek v souvislosti se vzestupem hladin v povodí Vltavy začala připravovat protipovodňová opatření. Magistrátní krizový štáb rozhodl vyklidit náplavky a do pátečního rána uzavřít protipovodňová vrata na Čertovce. Na Vltavě se očekává se průtok 550 až 600 kubíků za vteřinu.

Článek

"Vzhledem k vzestupu hladin na Sázavě a dalších tocích a předpovědi počasí přijímá Praha v souladu s povodňovým plánem města opatření odpovídající očekávanému dosažení prvního povodňového stupně," informoval magistrát s tím, že současná situace nepředstavuje bezprostřední ohrožení, ale vyžaduje přijetí stanovených preventivních opatření.

Uzavřeny budou náplavky v Praze 1 a Praze 2 v úseku od nábřeží Ludvíka Svobody po Výtoň, dále náplavka v Praze 5 v úseku U loděnice (nad Palackého mostem). Loď pro bezdomovce Hermes musela přerušit svůj provoz a od Štefánikova mostu byla odtažena do přístavu v Holešovicích. Klienti, kterým sloužila jako noclehárna, převezmou neziskové organizace. Až voda opadne, bude loď opět sloužit svému účelu.

.: Stav hladiny Vltavy v pražské Malé Chuchli. Zelená barva označuje dosažení prvního stupně povodňové aktivity.Zdroj: Povodí Vltavy

"Během pátečního dopoledne by měl nastat 1. SPA (466 m3/s) a předpokládá se zvýšení průtoku Prahou na 550 až 600 m3/s," píše se ve zprávě magistrátu. Vltava v Praze má normální průtok zhruba 100 kubíků za vteřinu, během největších povodní v létě 2002 ale protékalo vltavským korytem v Praze zhruba čtyř a půl tisíce kubíků za vteřinu.

Opraváři Karlova mostu odklidí buňky

Ve 13 hodin by měli opraváři Karlova mostu začít odklízet své stavební buňky, které mají na pontonech na řece.

Lodní doprava je zatím povolená uvnitř města, před Prahou a za ní už lodě nejezdí, řekl Právu Petr Beran, šéf magistrátního odboru krizového řízení. 

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal ve čtvrtek výstražnou informaci varující před vzestupem hladin až na třetí stupeň povodňové aktivity, tedy ohrožení, které hrozí hlavně na jižní Moravě a na Vysočině. Vzedmuté hladiny řek vedly v noci k vyhlášení druhého povodňového stupně na zhruba deseti místech v ČR. Přes den by mělo napršet až 15 mm srážek, což může situaci zhoršit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám