Hlavní obsah

Řidiči volají k nehodám policii často zbytečně

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přestože od ledna mají řidiči povinnost volat k dopravním nehodám policii jen v případě, že došlo ke zranění nebo škoda při nehodě překročila 100 tisíc korun, vyjíždí policie k téměř stejnému počtu bouraček, jako dříve. Lidé si totiž myslí, že výši škody nedokážou odhadnout správně, neshodnou se na tom, kdo je viníkem nehody nebo o nové vyšší hranici pro volání policie nevědí.

Článek

"Pokles počtu událostí, ke kterým je přivolána policie, klesl jen mírně,“ sdělil Právu šéf dopravní policie Leoš Tržil.

"Lidé často volají policii zbytečně. To, že se mohou domluvit a zavolat pojišťovnu, ještě pravděpodobně všichni nevědí,“ dodal. Řidiči podle něho nejsou příliš informováni ani o tom, že policii nemusí volat ani v případě, že nabouraný automobil je pořízený na leasing.

Policie za zbytečný výjezd k nehodě žádné pokuty neuděluje. "Například v Rakousku se ale v takovém případě platí 360 eur,“ uvedl Tržil.

Formuláře vyplněny vesměs správně

Řidiči podle zástupců pojišťoven vyplňují Evropský záznam o dopravní nehodě, takzvaný euroformulář, vesměs správně, případně si při jeho vyplnění nechávají poradit od pracovníků pojišťovny.

"Mnoho klientů se na nás obrací s tím, že nevědí, jak formulář vyplnit nebo kde jej získat. Většinou se ale řidiči s vyplňováním formuláře vypořádají se ctí,“ řekl Právu mluvčí Kooperativy Marek Vích.

"Systém zatím pracuje dobře, máme pozitivní zkušenosti. Do začátku letošního roku nemuseli účastníci nehody volat policii při škodě do 50 tisíc korun, zase tak výrazná změna to tedy není. Klienti formuláře vyplňují dobře, kdo jej neměl, buď si jej stáhne z internetu nebo vyzvedne na naší pobočce. Kdo si ale není výší škody jist, může samozřejmě na místo nehody zavolat policii,“ sdělila Právu Kateřina Bílá z pojišťovny Generali.

Navýšení počtu hlášených pojistných událostí eviduje od ledna Česká podnikatelská pojišťovna. "Tento nárůst ale současně odpovídá celkovému navýšení kmene v segmentu pojištění vozidel,“ sdělila Právu Renata Svobodová z České podnikatelské pojišťovny.

Počet hlášení pojistných událostí v souvislosti s dopravní nehodou je podle ní na srovnatelné úrovni s minulým rokem.

Výrazné zvýšení počtu hlášených nehod bez účasti policie zaznamenala Česká pojišťovna. "Od počátku ledna evidujeme více než poloviční nárůst hlášení dopravních nehod bez policejního protokolu,“ sdělil Právu mluvčí České pojišťovny Václav Bálek.

"V komplikovaných situacích, kdy se účastníci nehody nemohou na míře zavinění dohodnout a nehoda proběhla beze svědků, doporučujeme raději zavolat policii. Ročně totiž musíme odmítnout odškodnění asi tisícovce motoristů,  jejichž nároky se nepodařilo nijak prokázat a strůjci nehody svoji vinu nakonec popřeli,“ dodal Bálek.

Podvody odhalí za čtvrt roku

Pojišťovny připouští, že se někteří řidiči mohou pokoušet o pojistné podvody, na jejich odhalení je ale podle nich ještě příliš brzo.

"Existuje obava z pokusů o podvod, ale bližší informace budeme vědět přibližně až po třech měsících,“ uvedl Vích.

Také Bílá potvrdila, že první srovnatelné výsledky s loňskem a případná podezření z pokusu o podvod bude mít pojišťovna k dispozici během čtvrt roku.

I podle ČPP je zatím na vyhodnocení pokusů o pojistný podvod brzo. "V tuto chvíli se jedná o poměrně krátkou dobu, která uplynula od zavedení nové legislativní úpravy v povinném ručení. Po měsíci nemůžeme provést objektivní srovnání,“ uvedla Svobodová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám