Hlavní obsah

KSČM má zablokovanou centrálu

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Problémy komunistů s jejich pražskou centrálou pokračují. Městský soud v Praze svým usnesením ze 7. února uvalil na jejich ústředí v ulici Politických vězňů 9 předběžné opatření, které zakazuje s touto nemovitostí nakládat. KSČM stále vede spor s firmou Poste Re, které chtěla budovu prodat, ale pak si kontrakt rozmyslela.

Článek

„Řešit to bude Nejvyšší soud. Než znovu padne rozhodnutí, tak nemovitost soud zablokoval,“ řekl v pondělí na dotaz Práva předseda KSČM Vojtěch Filip.

Pražská centrála je pro komunisty prokletím. Budovu chtěli v roce 2005 prodat a koupit si nové sídlo. Podepsali s Poste Re závaznou nabídku, podle níž jí měli svůj palác prodat za 405 miliónů korun. Za takto získané peníze chtělo vedení strany dostavět rozestavěný objekt ve Vysočanech.

Byli přesvědčeni, že na této transakci ještě vydělají. Složili tedy zálohu 20 miliónů korun, ale když si nákup následně rozmysleli, tak o peníze přišli, když je museli vyplatit stavební firmě Skanska za zrušený kontrakt.

Loni v lednu soud rozhodl, že komunisté musejí svou centrálu prodat. V listopadu na základě odvolání pak soud potvrdil vlastnictví budovy KSČM. Firma Poste RE se odvolala.

Dalších 40 miliónů

Lavírování s prodejem už přišlo komunisty hodně draho. Vedle zmíněných 20 miliónů byly loni ve hře sankce z neprodeje budovy v částce 40 miliónů a za každý měsíc z prodlení pět miliónů. „Doufejme, že to tak nebude, i když o peníze jde vždy, ale nyní je už konstrukce jiná,“ uvedl Právu dobře informovaný zdroj z ústředí. Změnu ale nechtěl popsat.

První problémy se stranickou centrálou začaly už v roce 1990, kdy ji komunisté koupili od Českých drah za 52 miliónů. Poté museli vést o vlastnictví spor, v němž uspěli až po dlouhých letech.

Reklama

Výběr článků

Načítám