Hlavní obsah

Dvě třetiny Čechů dýchají špinavý vzduch

Novinky, znk
PRAHA

Zhruba dvě třetiny Čechů dýchají znečištěný vzduch a to přesto, že ve srovnání s minulostí ubylo oblastí s jeho zhoršenou kvalitou. Dobře na tom nejsou ani české lesy, výroba energie z obnovitelných zdrojů stagnuje. Zlepšila se naopak energetická náročnost ekonomiky. Vyplývá to ze Zprávy o životním prostředí za rok 2006, kterou ve středu předloží vládě ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ).

Článek

Bezmála 62 procent obyvatel ČR žije v místech se znečištěným vzduchem, i když oproti roku 2005 jejich počet klesl o čtyři procenta. Ubylo i oblastí se zhoršenou kvalitou vzduchu. Ty představují 29 procent území státu, zatímco v roce 2005 to bylo o šest procent víc. Zhoršení kvality ovzduší se týká zejména prachových částic a emisí skleníkových plynů.

"Kvalita ovzduší se zhoršuje především kvůli automobilové dopravě a vytápění tuhými palivy. Zejména uhlím a tím, čím se vůbec topit nesmí, jako například odpadky," řekl Novinkám mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar.

Stav ovzduší je podle zprávy nejhorší v Moravskoslezském kraji a v Praze. "V Moravskoslezském kraji je kromě dopravy a topení také vysoká koncentrace průmyslu. V Praze je to především doprava," řekl Kašpar. Nejlépe je na tom naopak Jihočeský kraj, protože se vyznačuje relativně nízkou hustotou dopravy a osídlení.

Prachové částice způsobují bronchitidu astma a alergie. Menši částice obsahují velké kvantity toxických látek, které způsobují rakovinu.

Vysoké množství prachových částic ve vzduchu může mít i důsledky na evropské úrovni. Jejich plošné limity dané Evropskou unií překračuje Česko druhým rokem. Zpráva obsahuje varování, podle něhož je už nyní jasné, že limity se nepodaří dodržet ani letos. Státu tak hrozí sankce od Evropské komise.

Emise nepoklesly

Ani emise skleníkových plynů, o kterých se diskutuje v souvislosti s jejich dopadem na změny klimatu, v Česku neklesají. Naopak podle předběžných dat jejich množství loni mírně vzrostlo. Zatímco podíl automobilů na produkci oxidu uhličitého a dalších skleníkových plynů činil v roce 1995 4,6 procenta, v roce 2005 to bylo 12,8 procenta a loni 14,4 procenta. Průmyslové znečištění skleníkovými plyny naopak pozvolně klesá.

"V roce 2005 dosahovaly emise skleníkových plynů necelých 126 miliónů tun, v roce 2006 téměř 129 miliónů. Z toho největší nárůst byl u energetiky, dopravy a průmyslových zdrojů," uvedl Kašpar. V rámci EU má podle dat z roku 2004 Česko páté nejvyšší emise skleníkových plynů na jednoho obyvatele.

Zpráva kritizuje i odpadové hospodářství. "Biologicky rozložitelné odpady na skládkách stoupají, a to jak v absolutním množství tak na obyvatele," uvedl Kašpar. To samozřejmě souvisí s recyklací. "Recyklujeme málo, zhruba 20 procent. Podle plánu odpadového hospodářství máme do roku 2010 recyklovat 50 procent," dodal.

Na jiných polích se situace nezhoršila, ale ani nezlepšila. Týká se to například českých lesů, 57 procent z nich je postiženo více než 25 procentní mírou defoliace (odlistění). "To je způsobeno historickou zátěží pocházející s emisí síry, která je pořád v půdě," uvedl mluvčí s tím, že se jedná o jednu z nejhorších situací v Evropě.

Ekonomika méně zatěžuje životní prostředí

Pozitivní podle zprávy je, že se množství "zelené" energie, tedy energie vyrobené z obnovitelných zdrojů, zvyšuje. Její podíl na hrubé domácí spotřebě energie vzrostl na 4,9 procenta, což představuje meziroční nárůst o 0,86 procenta.

"Nedaří se nám ale nějak zásadně rychleji zvyšovat jejich podíl na výrobě energie. Jsme na 4,9 procenta, v roce 2010 máme být na osmi," varoval mluvčí.

Co se daří snižovat, je také energetická náročnost ekonomiky na jednotku HDP. Pořád je ale podle Kašpara ČR o 50 procent výš, než je průměr původní patnáctky států EU.

Anketa

Zdá se vám, že v místě svého bydliště dýcháte čistý vzduch?
ano, zdá se mi docela čistý
28,7 %
jak kdy, někdy rozhodně čistý není
47,9 %
ne, nedá se to dýchat
23,4 %
Celkem hlasovalo 23064 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám