Hlavní obsah

Patočka: Pomáhal jsem Mauerovým k opatrovnictví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šéfredaktor Literárních novin Jakub Patočka se přiznal, že pomáhal sestry Kateřinu a Kláru Mauerovy napojit na odborníky, díky nimž uspěly u soudu o opatrovnictví smyšlené 13leté dívky.

Článek

V článku Člověk, důvěra a lež, který otiskl v Literárních novinách, zopakoval, že až do svého prohlášení z úterý 22. května nevěděl o podvodu s identitou pro vymyšlenou třináctiletou Annu Mauerovou, za níž se vydávala 32letá Barbora Škrlová. Chtěl prý jen pomoci blízké rodinné přítelkyni, kterou zná roky - tedy Kateřině Mauerové. Ta ho po letech vyhledala v září 2006. Škrlovou údajně viděl v roli dítěte jen dvakrát.

Uvěřil báchorce o nalezenci

Patočka uvěřil báchorce Kateřiny Mauerové o nalezenci, o kterého se léta starala její babička bez toho, aby dítě ohlásila úřadům, a rozhodl se pomoci. Kateřinu nakontaktoval na čtyři osoby, které "k ní budou přistupovat s důvěrou jako k člověku, který je v nouzi, a nikoli jako k osobě podezřelé". Osoby nejmenuje, jedna z nich byla nejspíš bývalá zástupkyně ombudsmana Anna Šabatová, jež do případu vstoupila loni v říjnu. Patočkovi známí měli ženám a "dítěti" pomoci před zlovůlí státních institucí.

Sám prý až do objevení osmiletého Ondřeje, týraného matkou Klárou Mauerovou, sestrou Kateřiny Mauerové, v případu "Anička" mnoho neučinil. "Kdybych se v organizování legalizace Aničky sám angažoval větší měrou, zřejmě bych věděl víc.. Jenomže na to, abych se v případu sám více nasadil, jsem neměl ani čas, ani odbornost," vylíčil svou roli Patočka. Pouze prý v prosinci 2006 stylizoval text pro soud, který napsaly Klára s Kateřinou.

Aničku, alias Škrlovou, poprvé viděl 8. května, den po osvobození Ondřeje z komory. Podruhé 10. května, po rozhodnutí soudu, že synové Kláry Mauerové Ondřej a desetiletý Jakub a také údajný nalezenec Anna budou umístění do Klokánku. "Zatímco jsem zoufalou Kateřinu smiřoval s neodvratností cesty do Klokánku, Anna - Barbora v naší kuchyni nakreslila fascinující obrázek počítače i bublinu se jmény všech členů své rodiny včetně psa Opy," napsal Patočka.

Kateřina mu také sdělila, že se Klára chystá znovu stěhovat, a to kamsi do Moravského krasu. Anička tam měla podle ní začít chodit do školy, tu prý v pátek 4. května, navštívila.

Patočka: naletěla většina

"Ženskou jsem tedy vskutku považoval za děcko a budu se s tím muset nějak vyrovnat," shrnul Patočka. Zároveň se však brání tím, že mystifikaci podlehly desítky osob, včetně odborníků.

Patočka vysvětluje i to, proč se Mauerových zastával i po provalení týrání Ondřeje. "Z desítek dílčích detailů, s nimiž jsem se posléze v prostředí rodiny a jejích přátel seznámil, jsem ale nabyl pevného přesvědčení, že výpověď týraného hocha nemusí odpovídat realitě," zpochybnil Ondřejovo svědectví. Věřil prý, že ukrutná situace, kterou nahrál Klářin soused  na video, se stala jen několikrát a jen v posledních týdnech.

Literární noviny dostávají po léta grant Ministerstva kultury pro obecně prospěšné tiskoviny. Pro letošek dostaly půl miliónu korun.

Reklama

Související články

Rodině Anny a Ondřeje hrozí roky vězení

Rodině pohřešované Anny a Ondřeje hrozí roky vězení a pokuty. V případě Anny za to, že její existenci roky nehlásili úřadům. Za týrání Ondřeje pak členům...

Patočka: Anna nikdy neexistovala, je to Barbora

Třináctiletá Anna, kterou už jedenáctý den hledá policie, prý nikdy neexistovala. Tvrdí to přítel rodiny Jakub Patočka. V úterním písemném prohlášení sdělil,...

Výběr článků

Načítám