Hlavní obsah

Vláda projedná snížení daní z příjmů

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Vláda má ve středu jednat o novele zákona o dani z příjmů, která by od ledna příštího roku významně snížila daňovou zátěž 90 procent poplatníků. Návrh ministerstva financí má nejvíc ulevit běžným zaměstnancům a podnikatelům.

Článek

Ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) navrhuje převést všechny odečitatelné položky na slevu na dani, dále snížit sazbu u prvního pásma z 15 na 12 procent a u druhého z 20 na 19 procent. Dále se má valorizovat první daňové pásmo o 11 procent.

Na těchto změnách by vydělali všichni poplatníci s měsíčními hrubými příjmy do 30 000 korun. Například lidé s příjmem do 20 000 korun by za rok ušetřili na dani více než 4000 korun. Ještě při příjmu kolem 30 000 korun by měla roční úspora činit téměř 3000 korun. Poplatníci s vyššími příjmy by si polepšili jen v řádu stokorun ročně.

Reakce na rovnou daň

S návrhem přišla soc. dem., podle níž jde o daleko lepší řešení než rovná patnáctiprocentní daň ODS. Koaliční partneři k němu dosud neřekli konečné stanovisko. Se snižováním daní z příjmů ale počítá programové prohlášení Paroubkovy vlády.

Sobotka chce také ulehčit podnikatelům, jiným osobám samostatně výdělečně činným a pronajímatelům i v odečtu nákladů. Pokud tito lidé nebudou uplatňovat skutečné výdaje, mají mít možnost použít jednotný paušál výdajů ve výši 50 procent z příjmů. Nyní například živnostník mohl použít paušál na výdaje 25 procent, pronajímatel 20 procent. Jen u příjmů ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství činil paušál 50 procent z příjmů.

Ministr rovněž doporučuje podpořit pořízení registračních pokladen slevou na dani při jejich pořízení nebo technickém zhodnocení.

Anketa

Která daňová úprava je pro vás přijatelnější?
rovná daň
51,6 %
snížení daní z příjmu
48,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3175 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám