Hlavní obsah

Romeo, nejosamělejší žabák na světě, konečně našel svou Julii

Novinky, tcs

Loni obletěl svět smutný případ desetiletého žabáka Romea, který byl považován za nejosamělejší žábu na světě. Vědci mu horečnatě hledali partnerku, ale obávali se, že Romeo může být posledním svého druhu. Romeův druh se běžně dožívá 15 let, a tak to byl pro vědce závod s časem. Najít žabákovi partnerku se však povedlo za necelý rok. Vodnice jurakare dostala pochopitelně jméno Julie.

Foto: AFP PHOTO / Global Wildlife Conservation/Matias Careaga, Profimedia.cz

Julie (na fotografii) by se měla stát vytouženou partnerkou pro osamělého žabáka Romea.

Článek

Vypadá to, že osamělému kvákání, kterým se Romeo snažil v akváriu přírodovědného muzea v bolivijském městě Cochabamba přilákat partnerku, může být konec. I když ve volné přírodě neviděli jinou vodnici jurakare od roku 2008, nyní se skupině vědců podařilo najít hned pět exemplářů tohoto druhu včetně dvou samic, z nichž jedna je vhodná pro páření s Romeem.

Foto: AFP PHOTO / Global Wildlife Conservation/Matias Careaga, Profimedia.cz

Romeo byl dlouho považován za vůbec nejosamělejšího žabáka na světě.

„Když jsem žábu vytáhla z vody a uviděla oranžové břicho, náhle mi došlo, že mám v rukou tak dlouho hledanou vodnici,“ svěřila se herpetoložka Teresa Camacho Badaniová na stránkách organizace Global Wildlife Conservation (GSC).

Všech pět žab vědci přivezli do muzea, kde by se měly stát základem pro chov, který by měl tento druh vodnice zachránit. Julie byla umístěna do karantény, aby se vědci ujistili, že při jejich prvním setkání Romea ničím nenakazí.

Foto: AFP PHOTO / Global Wildlife Conservation/Matias Careaga, Profimedia.cz

Romeo je prý klidný a plachý, zato Julie (na fotce) má energie na rozdávání.

Herpetoložka nyní doufá, že se Julie s Romeem dají brzy dohromady. Mají toho prý mnoho společného. „Julie má ráda červy, stejně jako Romeo,“ prohlásila s humorem. A ačkoliv je Romeo tichý a plachý, Julie by mu mohla svým energickým přístupem imponovat.

Vyhubení čelí více druhů obojživelníků

Romeo byl jako mladý nalezen před deseti lety. Už tehdy vědci tušili, že je na tom jeho druh bledě, nečekali však, že bude trvat tak dlouho nalézt další jeho příbuzné. Vodnice jurakare byla dříve poměrně běžná a vyskytovala se na území Peru, Bolívie a Ekvádoru.

Foto: AFP PHOTO / Global Wildlife Conservation/Matias Careaga, Profimedia.cz

Julie se svou nálezkyní Teresou Camacho Badaniovou.

Vinou znečištění, rozšíření zhoubné nemoci obojživelníků a mimo jiné i rozšířením populace pstruhů byla většina těchto vodnic vyhubena. V Bolívii čelí podobnému osudu na 22 procent obojživelných druhů.

Na rozdíl od svých jmenovců snad Romea a Julii čeká šťastný konec v podobě záchrany svého druhu. „Teď máme konečně šanci zachránit vodnici jurakare a naučit se přitom, jak pomoci podobným druhům, které jsou rovněž ve velkém ohrožení,“ uvedl Chris Jordan, koordinátor GWC pro Střední Ameriku a Andy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám