Hlavní obsah

Při kouření v autě jsou lidé vystaveni až 27krát vyšší koncentraci škodlivin

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kouření patří mezi velmi rozšířené zlozvyky, kterých se mnozí těžko zbavují. Někdo kouří automaticky už ze zvyku, jiný zas, když je ve stresu. Ať je to jak chce, zdraví to rozhodně neprospívá. A pokud patříte mezi ty, kteří si rádi zapálí i při jízdě v autě, tak vězte, že své zdraví ohrožujete mnohonásobně více, než kdybyste přímo vdechovali výfukové plyny z vašeho vozu.

Foto: Profimedia.cz

Při kouření v autě jste vystaveni mnohonásobně vyšší koncentraci škodlivých látek.

Článek

To, že je s dlouhodobým kouřením spojeno riziko mnoha vážných chorob, vědí snad všichni kuřáci i nekuřáci. Přesto se i přes veškeré snahy lékařů a dalších odborníků nedaří oblibu tohoto zlozvyku mezi lidmi nijak výrazně snížit, citoval odborníky server Daily Mail.

Bojovníci za zdraví se ale nevzdávají. Stále se kuřáky snaží varovat, jak jen to jde. S dalším takovým varováním přišel na základě svých zjištění i Douglas Nobel, expert z British Medical Association BMA. Ten chce apelovat především na zaryté kuřáky, kteří si svou cigaretku neodpustí ani při jízdě autem.

Jak totiž bylo zjištěno, při kouření v autě je člověk vystavován až 27násobně vyšší koncentraci škodlivin vznikajících při kouření, než kdyby kouřil například doma. Přímé ohrožení zdraví je vyšší, i než kdybyste kouřili ve své oblíbené hospůdce. Riziko je podle odborníků natolik vážně, že s nadsázkou hovoří o tom, že takové kouření je mnohem horší, než kdybyste se nadýchali přímých výfukových zplodin z vašeho vozu.

Auto, dítě, cigareta - nemyslitelná kombinace

Zcela striktně pak odborníci varují při kouření v autě, pokud se v něm nachází těhotná žena nebo dokonce dítě. Nebezpečné účinky pasivního kouření, které byly zjištěny už mnohem dříve, tak totiž podle odborníků nabírají zcela nový, bohužel "příliš nadměrný" rozměr, než aby se tomu nevěnovala pozornost.

Kouření zasahuje i do kvality léčby mnoha chorob, protože dochází k významným lékovým interakcím. Zplodiny vznikající při kouření často mění efekt léků. Dochází například ke snížení účinku u léků velmi důležitých pro nemocné s ischemickou chorobou srdeční nebo podávaných k ředění krve.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám