Hlavní obsah

Přerovský skanzen se rozroste

Právo, Radek Plavecký

Jeden z nejstarších skanzenů v Evropě se bude rozšiřovat. Je jím Skanzen lidové architektury v Přerově nad Labem na Nymbursku. Rozrůst se má celkem o pět nových objektů.

Foto: archiv Polabského muzea

Chalupa přenesená z Chvalovic u Nymburka pocházející pravděpodobně z konce 18. století

Článek

Přerovský skanzen tak trochu vydělal na chybách krajských úředníků, kteří nestihli včas předat stavařům skanzen v Kouřimi. Ten se měl renovovat za částku kolem 100 miliónů. Stavební firma však odmítla kvůli zpoždění úřadu stavbu převzít a jít tím do rizika, že se evropské dotace nestihnou včas utratit za dokončení staveb. Projekt tím krachnul, a kraj proto peníze z Kouřimi přesunul jinam a rychle vypisuje výběrové řízení na rozšíření skanzenu v Přerově nad Labem, byť za mnohem nižší částku.

„V Přerově se jedná o projekt zatím za 10 miliónů. Přibude tady pět nových budov, jednou je částečně památkově chráněná stavba z Oskořínku, další čtyři jsou kopie staveb – kaplička, která stávala přímo v Přerově na návsi, kopie kovárny a dvou stodol,“ řekl Právu radní pro oblast kultury Zdeněk Štefek. S pracemi by se mělo začít už na konci tohoto roku, aby bylo vše hotové do poloviny roku 2015.

Přerovský skanzen ukazuje život vesnice středního Polabí od první poloviny 18. století. „Máme takovou specialitu, že 90 procent objektů ve skanzenu pochází z okresu Nymburk a ostatní jsou z těsného sousedství,“ řekl ČTK ředitel Polabského muzea Jan Vinduška. Rozšíření skanzenu se plánuje už několik let, ale dosud na něj nebyly peníze.

Foto: archiv Polabského muzea

Autentický interiér jedné z chalup přerovského skanzenu

Ani práce na nových exemplářích podle ředitele Vindušky nepřeruší provoz skanzenu a návštěvníci sem budou moci chodit. Dosud tady mohli vidět sedm chalup se špýchary, dvě stodoly a několik dalších prvků lidové architektury jako chlívky nebo zvoničky.

V nových objektech se nabízí další prostor pro expozice z bohatých sbírek muzea. „Také tu bude zázemí a dostatečný prostor například pro ukázky tradičních řemesel během prohlídek,“ doplnil Štefek.

V plánech kraje je také získat od Českého rozhlasu zámek v Přerově nad Labem, který přímo sousedí se skanzenem. O převodu zámku měl minulý týden vyjednávat středočeský hejtman Miloš Petera s ředitelem rozhlasu Peterem Duhanem. Podle informací kraje byla schůzka zrušena, takže o osudu zámku zatím není rozhodnuto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám