Hlavní obsah

Polský chirurg v 91 letech stále operuje

Novinky, vps

Lékařů je v některých oborech velký nedostatek, a tak není vůbec neobvyklé, když někteří pracují i dlouho po dosažení důchodového věku. V nemocnici v polském městě Gorzów Wielkopolski ale mají jeden unikát. Stále tam aktivně působí a operuje 91letý Eugeniusz Morawski.

Polský chirurg i ve svých 91 letech stále operujeVideo: Novinky/AP

 
Článek

Profesor Morawski začal podle polské stanice TVN svou lékařskou kariéru v roce 1949, tedy v době, kdy drtivá většina jeho současných spolupracovníků ještě nebyla ani na světě.

Lékař, který se věnuje dětské chirurgii, oficiálně odešel do důchodu před 20 lety, dodnes ale stále jednou týdně dochází do nemocnice. Nemocnice ho rozhodně nezaměstnává jen z úcty k respektovanému odborníkovi, Morawski totiž i v takto pokročilém věku operuje pacienty.

Nejstarší v Polsku

„Když vstoupí na operační sál, stane se z něj jiný člověk. Jeho ruce se při práci netřesou. Bavíme se tu o operacích, které trvají dlouhé hodiny, on ale přesto odvádí perfektní práci. Pomáhá pacientům a také se díky němu zlepšují naši lékaři, kteří se od něj můžou učit, protože on se velkoryse dělí o své bohaté znalosti,“ uvedl Robert Surowiec, který působí ve vedení nemocnice.

Morawski je specialistou na operace obličeje, kolegové vyzdvihují hlavně jeho unikátní metodu při nápravě rozštěpů patra nebo rtu.

„Dětská chirurgie je mou vášní. A pokud děláte něco s potěšením, přináší vám to uspokojení. Je to obor, který vyžaduje znalosti, dovednosti a disciplínu. Já tyto vlastnosti mám, takže mohu uspět,“ vysvětluje 91letý lékař, který je podle stanice TVN nejstarším aktivním chirurgem v Polsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám