Hlavní obsah

Jeden šálek pražené černé kávy po ránu snižuje riziko demence a parkinsona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milujete dobrou černou kávu po ránu? Pak pro vás máme skvělou zprávu. Při pražení kávy dochází k uvolnění chemikálie, která brání tvorbě bílkovin, jež jsou odpovědné za vývoj demence a Parkinsonovy choroby. Podle vědců je tak dobré si v rámci prevence těchto onemocnění pravidelně dopřávat jeden šálek černé kávy každé ráno, přičemž se může jednat i o variantu bez kofeinu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Důležitou roli ve zjištění sehrává především pražení - čím jsou pražené boby tmavší, tím se tzv. fenylindany uvolňují více. Tyto sloučeniny pak brání shluku bílkovin (beta amyloidů a tau) mezi neurony, jež stojí za vznikem Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.

Podle vědců tak právě pití černé kávy denně může pozitivně prospět v boji proti těmto závažným chorobám. Nicméně k prokázání rozsahu skutečných účinků kávy je zapotřebí fenylindany ještě důkladně prozkoumat a zjistit, zda mají schopnost vstoupit do krevního řečiště nebo překročit hematoencefalickou bariéru.

„Naším úkolem je tak dalšími výzkumy prokázat, do jaké míry jsou tyto sloučeniny přínosné v odvrácení kognitivního poklesu mozkové činnosti,” uzavírá téma pro Daily Mail vedoucí studie doktor Donald Weaver.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám