Hlavní obsah

Experti: Politici kvůli uprchlíkům hrotí slovník

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože se přes Českou republiku uprchlické vlny dosud jen přelévají, začínají zprávy o migrantech podle odborníků nenápadně měnit společnost. Na veřejnosti se to projevuje třeba slovníkem politiků, který se kvůli uprchlíkům stal vyhrocenější než před rokem. A týká se to i vrcholných státních činitelů, kteří si stavějí kariéru na rétorice proti uprchlíkům.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman a ministr financí Andrej Babiš

Článek

Podle ředitele Ústavu pro jazyk český Karla Olivy jsou dva vrcholní politici, kteří nejdou pro slovo daleko – prezident Miloš Zeman a lídr ANO Andrej Babiš.

Zemanovi dává za pravdu

„To jsou lidé, kteří říkají, co bych od nich na jejich pozici čekal. Zeman si obecně s korektností nedělal hlavu, čímž si vydobyl určitou svobodu. Nejsem jeho příznivec, není žádné plus, že se neustále chová neslušně, ale v tom, co říká kolem uprchlické krize, mu dávám naprosto za pravdu,“ uvedl.

Oliva upozornil, že změna ve výrazech politiků začíná být patrná u některých představitelů soc. dem. „Začínají chápat situaci a podle toho mluvit. Ministr vnitra Chovanec ještě nedávno uklidňoval, že se nás krize netýká, a nyní už varuje, že můžeme být zavaleni uprchlíky,“ dodal. Oliva upozornil, že se mění atmosféra ve společnosti. Lidé se podle něj musí naučit nejen být humanističtí, ale musí poznat, kdy humanismus začíná ohrožovat sebe sama.

„Nelze někoho urážet kvůli náboženskému přesvědčení, barvě pleti či sexuální orientaci, ale to neznamená, že nesmíme říkat pravdu a pojmenovávat věci otevřeně. Není přece možné považovat za urážku to, když řekneme, že se lidem nelíbí, jak se arabští návštěvníci chovají v Teplicích,“ dodal Oliva.

Politolog Jan Bureš namítl, že protipólem proti prezidentovi jsou smířlivější výroky premiéra Bohuslava Sobotky a ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (oba ČSSD). Podle Bureše existují výrazy, které do slovníku politika nepatří.

Postřílet pašeráky?

„Je šokující slyšet, když prezident Zeman mluví o tom, že je třeba postřílet pašeráky na lodích. I když chtěl dát najevo, že máme být nekompromisní s organizovaným zločinem, tak takové výrazy do úst politiků nepatří,“ podotkl s narážkou na Zemanův nedávný projev před českými ambasadory.

Tehdy prezident, který mluvil o hlídání evropských hranic ve Středozemním moři, řekl: „EU má zatím organizaci Frontex, která má asi tři málo vyzbrojené nebo dokonce úplně nevyzbrojené lodičky, a když jednou pašeráci lidí vyložili svoji dodávku na pobřeží a vraceli se s kalašnikovy v rukou pro svoji loď, tak místo toho, aby je Frontex postřílel nebo alespoň zatkl, tak díky těm kalašnikovům je nechal i s tou lodí odplout.“

Podle Bureše také Babiš i Chovanec nemají snahu se hlídat ve výrazech, když mluví o uzavírání hranic. „Na druhou stranu politici nemohou mluvit jen velmi opatrně a tolerantně, protože by mohli vzbuzovat u voličů dojem, že problém podceňují. Spíše je třeba, aby mluvili věcně a spíš než ostré výrazy, kterými jitří společnost, používali diplomatickou mluvu,“ dodal.

„Ostych opadá“

Politolog Petr Just uvedl, že drsnějších výrazů užívají nejen politici. „Ostych, že by člověk mohl být onálepkován jako xenofob, upadá. Lidé se na sociálních sítích vyjadřují mnohem otevřeněji, neanonymně a ostřeji než v minulosti. Za své projevy se často nestydí, neskrývají se,“ řekl Právu.

Podle Justa je ale často ostřejší výrazivo politiků snahou zaujmout. „Často populisticky nadbíhají veřejnosti, aby sbírali body a zviditelňovali se. Přitom se často ukáže, že nevycházejí z relevantních informací, když například říkají, jak uprchlíci k nám zavlečou nemoci, přitom to hygienici odmítají,“ uzavřel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám