Hlavní obsah

Katarský emír předčasně odletěl z Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Katarský emír Tamim bin Hamad Sání odletěl z Česka předčasně již ve středu večer. Upozornil na to Deník N. Ve čtvrtek se měl emír setkat s účastníky summitu EU, který Česko jako předsednická země pořádá na Pražském hradě.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Katarský emír Tamim bin Hamad Sání na návštěvě ČR

Článek

Emír odletěl podle Deníku N ve středu před 22:00, protože česká diplomacie nedokázala vyhovět požadavkům, které vznesl.

Chtěl se prý stát oficiálním účastníkem pražského summitu a zúčastnit se slavnostní večeře pro asi padesátku státníků, kterou vyvrcholí čtvrteční program. Šéf zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolf Jindrák uvedl, že Brusel nesouhlasil s emírovou účastí na summitu.

Velvyslanec: Katarský emír odletěl z Prahy spokojený

Zahraniční

Zdroj deníku uvedl, že se mu česká diplomacie snažila vyhovět, ale nebylo to už možné – vyžadovalo by to mimo jiné souhlas ostatních státníků.

Když se to emír dozvěděl, narychlo odletěl do Londýna.

Summit v Praze probere hlavně krize

Domácí

Tamim bin Hamad Sání ve středu přicestoval na oficiální návštěvu České republiky, jež podle tiskové zprávy Hradu měla trvat nejméně do čtvrtka. Jednal s prezidentem Milošem Zemanem i premiérem Petrem Fialou (ODS).

„S katarským emírem jsme jednali především o další spolupráci ČR a Kataru v oblastech letecké dopravy, podpory podnikání, investic a energetiky. Kromě zájmu obou zemí o investice hledá Česká republika především spolehlivé dodavatele LNG (zkapalněného zemního plynu),“ uvedl po schůzce Fiala.

Podle zdroje z Hradu, o němž píše Deník N, emírův předčasný odlet vztahy s Českem nebo uzavřené dohody o ekonomické spolupráci neohrozí. Bezpečnostní analytik Milan Mikulecký nicméně na Twitteru napsal, že se jedná o diplomatické faux pas a urážku.

Ve čtvrtek odpoledne se uskuteční zasedání Evropského politického společenství, kam byly pozvány členské země EU i zástupci dalších 17 států, mimo jiné Ukrajiny, Turecka či Velké Británie, na pátek je plánováno neformální zasedání Evropské rady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám