Hlavní obsah

Divadlo 2016: Rok korunovali čeští loutkáři

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divadlo v letošním roce zaznamenalo úspěchy i prohry, výjimečných počinů se urodilo poskrovnu. A většinou mimo takzvané oficiální, zvláště pak činoherní scény, na nichž renomovaní režiséři Daniel Špinar, Jan Mikulášek, J. A. Pitínský či Martin Františák nabídli sice solidní inscenace, ve kterých ale víceméně opakují již viděné postupy.

Foto: archiv NDB

K vrcholným zážitkům patří Carsenova inscenace Káti Kabanové v Brně.

Článek

Lépe  se dařilo opeře, a to opět více mimo metropoli. Tradičně dobrou úroveň si udržuje operní soubor ostravského Národního divadla moravskoslezského s oceňovanou dramaturgií a mimořádným bienále soudobé hudby Dny nové opery.

Na první místo letošního operního dění aspiruje opera brněnského Národního divadla, kde se sešla dobře sehraná a vzájemně inspirativní trojice Jiří Heřman, Marko Ivanovič a Martin Glaser. Letošní festival Janáček Brno s vynikajícími inscenacemi domácích i zahraničních tvůrců je jen jedním z důkazů.

Opeře se ale dařilo i na dalších místech republiky, třeba v Českých Budějovicích, kde režisérské duo SKUTR vytvořilo pozoruhodné inscenace oper Dítě a kouzla a Příhody lišky Bystroušky, v Liberci pokračovala vysoko nasazená laťka zdařilým uvedením Massenetovy opery Thais, plzeňské Divadlo J. K. Tyla uvedlo muzikál Liduschka i provedení Honeggerova oratoria Jana z Arku na hranici.

To nejzajímavější se ale letos dělo na malých scénách. Pražská Vila Štvanice se třemi rezidenčními soubory nabrala nový dech, v Ostravě vzniklo nové divadlo Stará aréna, pražské Divadlo na Palmovce inspiruje PalmOffkou, dařilo se i nejmladší generaci reagující na aktuální společenská témata, za všechny zmiňme pražskou inscenaci v NoDu Ve dne v noci vyrovnávající se s faktem terorismu.

Řada vynikajících inscenací se zrodila v oblasti tance, pohybového divadla a nového cirkusu, opět za všechny Lešanské jesličky Lenky Vagnerové.

A v neposlední řadě ke špičce patřily loutkářské soubory, jejichž tvorba se řadí k tomu nejlepšímu, co české divadlo prezentuje v zahraničí. Na sklonku roku tento fakt potvrdil i zápis českých a slovenských loutkářů do seznamu kulturního dědictví UNESCO.

TOP 5 inscenací roku

podle autora

1. Béla Bartók: Modrovousův hrad / Arnold Schönberg. Očekávání, ND Brno

2. Leoš Janáček: Káťa Kabanová, ND Brno

3. Maurice Ravel: Dítě a kouzla, Jihočeské divadlo České Budějovice

4. Olga (Horrory z Hrádečku), Divadlo Letí – Vila Štvanice, Praha

5. William Shakespeare: Othello, Letní shakespearovské slavnosti

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám