Hlavní obsah

Protiraketová základna USA má nově ochraňovat i Evropu

– WASHINGTON

Zamýšlená protiraketová základna, kterou chtějí Spojené státy vybudovat v Česku nebo Polsku, nebude sloužit jen k ochraně amerického, ale i evropského prostoru. Američtí odborníci tuto novinku sdělili delegaci zástupců českého ministerstva zahraničí a ministerstva obrany, jež tento týden pod vedením náměstka ministra zahraničí Tomáše Pojara v USA jednala o zmíněném vojenském zařízení.

Článek

"Zcela jasně nová věc byla, že tato základna bude sloužit i k obraně evropského prostoru," řekl Pojar k výsledkům rozhovorů Českému rozhlasu. "Základna bude pochopitelně sloužit k protiraketové obraně území hostitelské země, evropských spojenců a USA," potvrdil mluvčí amerického Úřadu pro raketovou obranu Richard Lehner podle tiskové zprávy, kterou v pátek Právu poskytlo české ministerstvo zahraničí.

Americká strana tvrdí, že případná existence základny na českém území by tak podstatně zvýšila i bezpečnostní záruky vůči ČR. Bývalý vojenský analytik a redaktor nezávislého vojensko-odborného měsíčníku ATM Stanislav Kaucký k tomu v ČRo řekl, že je velkým omylem schvalovat výstavbu základny v domnění, že by antiraketa mohla při útoku zajistit obranu ČR.

"Jestliže by byla cílem (útočící) rakety Česká republika, musela by okolo tisíce kilometrů od nás přejít do takzvané sestupné fáze konečné, která trvá přibližně tři až pět minut. V tom případě by nás antirakety vůbec neubránily, protože technicky je to absolutně nemožné. Výstavba protiraketové základny na našem území prakticky nemá žádný smysl," soudí Kaucký.

Ve hře prý příslib zakázek za miliardy

Očekávané náklady na výstavbu základny ve střední Evropě se pohybují v řádech stovek miliónů dolarů. Americká strana při rozhovorech podle zprávy MZV označila za logické, že značná část byla určena českým subjektům. "České firmy se v případě výstavby protiraketového zařízení na českém území budou podílet na kontraktech v hodnotě několika miliard korun," zdůraznil Pojar.

Další přínos pro českou ekonomiku by podle ministerstva znamenal vlastní provoz zařízení s několika stovkami vojenských expertů a případně i jejich rodin. Při diskusi o právních aspektech zaznělo, že území základny by nebylo vyňato z jurisdikce ČR, a tedy nešlo by o případ tzv. exteritoriality. Imunita personálu vojenského zařízení by měla podléhat jurisdikci ČR za podmínek stanovených multilaterální Dohodou mezi smluvními stranami Severoatlantické smlouvy o statutu jejich ozbrojených sil.

Rozhodnutí už na podzim

Představitelé Pentagonu českou delegaci dále informovali, že vyhodnocování technických parametrů navržených lokalit v ČR i Polsku by mělo být ukončeno ještě tento měsíc. Závěrečná zpráva pak bude předložena ministru obrany USA Donaldu Rumsfeldovi k politickému rozhodnutí, které lze očekávat během podzimních měsíců. Spojené státy se původně obrátily na ČR a Polsko kvůli vybudování "raketového deštníku" proto, že pouhá instalace systému na severoamerickém kontinentu nestačí.

Podobný systém přitom připravuje i Severoatlantická aliance. Česká delegace se s americkými experty podle zprávy MZV shodla, že zatímco americký projekt je již ve fázi realizace, alianční projekt je teprve ve fázi studie proveditelnosti. Jedním ze závěrů této studie je, že propojení s americkým projektem je pro projekt alianční z finančních i technologických důvodů "naprosto nezbytné".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám