Hlavní obsah

Zaorálek: Severní Korea nechystá jaderný pokus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL

Severní Korea nepřipravuje žádný jaderný pokus. Předsedu české Sněmovny Lubomíra Zaorálka o tom ujistili severokorejští představitelé. "Severokorejští zástupci označili informace o nějaké jaderné zkoušce za absurdní," prohlásil Zaorálek v úterý v noci v rozhovoru pro jihokorejskou agenturu Jonhap.

Článek

Komunistický režim chce krizi na poloostrově řešit mírovým způsobem, dodal. Na "možné" přípravy Severní Koreje na jaderný pokus upozorňovaly nedávno Spojené státy, které se odvolávaly na tiskové informace a satelitní snímky. Výzvědná služba nicméně tyto spekulace zpochybnila.

Předseda severokorejského parlamentu "Čche Tche-pok mi řekl, že Severní Korea nechce, aby se situace zhoršila," řekl Zaorálek s tím, že Pchjongjang zopakoval svůj tradiční postoj k návratu k jednacímu stolu o svém jaderném programu, respektive podmínku, že USA musejí opustit svou "nepřátelskou" politiku vůči KLDR.

Od roku 2003 se konala tři kola šestistranných rozhovorů o ukončení jaderné krize na Korejském poloostrově - kromě obou Korejí se jich účastní zástupci USA, Ruska, Číny a Japonska. Naposledy loni v červnu, avšak na podzim Pchjongjang účast už odmítl.

Reklama

Výběr článků

Načítám