Hlavní obsah

Na Sinaji nevraždili islamisté, ale Mossad, tvrdí Muslimské bratrstvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Za nedělním útokem na egyptskou policejní stanici na Sinajském poloostrově může stát izraelská tajná služba Mossad. Na své internetové stránce to v pondělí podle agentury Reuters uvedlo egyptské parlamentní hnutí Muslimské bratrstvo. Ozbrojenci při nedělním útoku nedaleko hranice s Izraelem zabili 16 egyptských policistů.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Izraelský voják vedle shořelého egyptského vojenského vozidla, kterým islamističtí útočníci chtěli prorazit na území židovského státu.

Článek

Podle Bratrstva šlo o snahu Mossadu zbrzdit nového islamistického prezidenta Egypta Muhammada Mursího. Izrael ale vzápětí toto tvrzení odmítl.

Útok nakrátko učinil z Egypta a Izraele spojence

Útočníci v neděli přepadli kontrolní stanici, pozabíjeli policisty, ukradli dvě jejich auta a skrze bezpečnostní plot prorazili do Izraele. Izrael oznámil, že jeho letoun zlikvidoval osm ozbrojenců, kteří překonali hranici. Egyptské úřady informovaly o šesti zabitých útočnících. Egyptské ozbrojené síly uvedly, že do útoku se zapojilo 35 ozbrojenců, a naznačily tak podle agentury AP, že 30 jich může být stále na útěku.

Egypt vyslal na Sinajský poloostrov nejméně dva bitevní vrtulníky, aby ozbrojence pronásledovaly. Nejmenovaní zástupci armády a bezpečnostních složek uvedli, že další letadla do oblasti ještě pravděpodobně dorazí, protože armáda tam chystá zátah proti ozbrojencům.

K útoku se zatím nepřihlásila žádná skupina. Podle agentur panuje podezření, že jej mají na svědomí islamističtí bojovníci. Izrael a Egypt shodně tvrdí, že na severu poloostrova působí islamističtí ozbrojenci ze Sinaje a jejich palestinští spojenci z pásma Gazy. Palestinské radikální hnutí Hamás, které ovládá pásmo Gazy, ale odmítlo spekulace, že do útoku byli zapojeni palestinští radikálové.

Izraeli prý jde o zastavení změn

Egyptské Muslimské bratrstvo, které je s Hamásem ideologicky propojeno, v pondělí v prohlášení uvedlo, že útok "může být připsán" Mossadu. Izraelská rozvědka se podle něj snaží zastavit pokračující změny v Egyptě po loňském povstání proti tehdejšímu režimu prezidenta Husního Mubaraka.

Z Muslimského bratrstva pochází nový egyptský prezident a Mubarakův nástupce Muhammad Mursí. Mubarak úzce spolupracoval s Izraelem v otázce bezpečnosti a islamistická hnutí jako Muslimské bratrstvo potíral.

Mluvčí izraelského ministerstva zahraničí podle agentury Reuters tvrzení Bratrstva o podílu Mossadu na nedělním incidentu odmítl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám