Hlavní obsah

Silné bouřky znovu zasáhnou Česko, meteorologové varují před povodněmi

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prudkým bouřkám, které Českou republiku postihly už v pondělí, ještě zdaleka není konec. Sotva dozněla varování z předchozího dne, přišli meteorologové s další výstrahou, která se týká celé republiky, a to od úterního poledne do středečního rána. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) navíc nově varuje i před povodněmi.

Foto: Pro novinky Laco Kučera, Novinky

Noční bouře nad Prahou.

Článek

Pro celou republiku s výjimkou dvou krajů platí výstraha kvůli velmi silným bouřkám. Karlovarský a Ústecký kraj mohou podle ČHMÚ zasáhnout „pouze“ silné bouřky. „V úterý odpoledne bude opět zesilovat na našem území bouřková činnost. Očekáváme lokálně tvorbu silných bouřek, které budou doprovázené přívalovými srážkami s úhrny až kolem 50 mm, kroupami a silnými nárazy větru až kolem 25 m/s,“ upřesnil ústav.

Bouřka v LounechVideo: Emanuel Bořánek, Novinky

Novinkou je výstraha před záplavami. V Plzeňském kraji platí od úterních 15:00 stav povodňové bdělosti. „Vzhledem k předchozímu nasycení nelze vyloučit výrazné vzestupy hladin s dosažením prvního stupně povodňové aktivity, zejména na tocích odvodňujících Brdy,“ informovali meteorologové.

Naopak ve východních částech republiky nadále můžeme očekávat vysoké teploty. Pro Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj od úterního poledne do odvolání výstraha pro vysoké teploty.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Srážky na radarech ČHMÚ

V úterý odpoledne prošly bouřky přes Vysočinu a východní Čechy. Přesunují se nad jižní Moravu a do Slezska.

Foto: Pro Novinky Lenka Šrůtová

V Milíně na Příbramsku padaly v pondělí večer kroupy téměř o velikosti tenisových míčků, které po dopadu ničily střechy aut i domů.

Silné bouřky zasáhly území České republiky už v noci z pondělí na úterý. Na některých místech měly za následek výpadky proudu, jinde zase kroupy o velikosti téměř tenisových míčků poničily střechy domů a auta. „Počasí u nás nadále ovlivňuje zvlněné frontální rozhraní oddělující velmi teplý vzduch na jihovýchodě od chladnějšího na severozápadě, které se bude nad střední Evropou udržovat i v dalších dnech,“ zdůvodnili to meteorologové. [celá zpráva]

Foto: Pro Novinky R. Duspara, Novinky

Noční bouře nad Prahou.

Reklama

Výběr článků

Načítám