Hlavní obsah

Generální tajemník OSN ocenil barmskou disidentku, dokázala ustoupit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rangún

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun při úterním setkání s Do Aun Schan Su Ťij ocenil tuto barmskou disidentku za rozhodnutí složit přísahu poslance a podílet se na práci parlamentu. Su Ťij, která byla spolu s více než 40 členy své Národní ligy pro demokracii (NLD) zvolena v doplňkových volbách, původně odmítla složit slib podle nynějšího znění přísahy.

Foto: Soe Zeya Tun , Reuters

Generální tajemník OSN Pan Ki-Mun a barmská disidentka Su Ťij v Rangúnu.

Článek

"Skuteční vůdci dokážou ve vyšším zájmu občanů projevit pružnost. Právě to včera udělala a já její rozhodnutí opravdu respektuji. Jsem si jist, že jako poslankyně bude aktivní a tvořivá," řekl Pan Ki-mun na tiskové konferenci v komentáři o vstupu NLD do parlamentu.

Poslanci ligy získali 1. dubna 43 ze 44 křesel, o něž v doplňovacích volbách šlo. Odmítli se však 23. dubna zúčastnit první parlamentní schůze, protože nesouhlasí se zněním přísahy. Chtěli v přísaze změnit slovo „ochraňovat ústavu“ spojením „respektovat ústavu“. Změnu přísahy ale barmský prezident Thein Sein odmítl.[celá zpráva]

Su Ťij v pondělí oznámila, že liga nakonec do parlamentu vstoupí. Mnozí stoupenci ji za bojkot kritizovali.

"Muselo to být těžké rozhodnutí. Já jsem vždy hovořil o významu pružnosti a kompromisu," řekl Pan Ki-mun, který je v Barmě od neděle na třídenní návštěvě. V tamním parlamentu se v pondělí vyslovil pro uvolnění protibarmských sankcí a Barmu vyzval k dalším reformám.

Reklama

Výběr článků

Načítám