Hlavní obsah

Mrtvolu vidíš, až když se jí dotkneš, popsal potápěč práci v Concordii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Italští záchranáři čelí při pátrání po obětech v lodi Concordia mimořádně obtížné situaci. V zatopených místnostech je minimální viditelnost a jsou plné kusů nábytku i hraček. Viditelnost je nanejvýš metr.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nové záběry z vnitřku potopené lodiVideo: Reuters

 
Článek

"Je tam tma. Odpadky, koberce, pohovky plují místnostmi. V restauraci se vznášejí dětské kočárky, hračky, plyšáci," řekl německému listu Bild 43letý potápěč Luca Scaldaferro. "Viditelnost je maximálně jeden metr. Mrtvolu vidíš, až když se jí dotkneš," popsal svoji práci.

Již v úterý informoval velitel skupiny potápěčů, že situaci ještě komplikuje hnilobný zápach z rozkládajících se potravin i mrtvých těl.[celá zpráva]

V rychlejším postupu jim brání nejen silný vítr a vlnobití, kvůli kterému nemohli v úterý po několik hodin na palubu. Minulý týden se loď ve větších vlnách mírně pohnula a hrozilo, že by se mohla sesunout z útesu do hloubky sedmdesáti metrů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: O tuto skálu se rozpárala loď Costa Concordia Video: Reuters

Další komplikací je členitá struktura lodi s množstvím přepažení mezi kajutami i bohatým vnitřním vybavením. Ve středu se jim podařilo s pomocí trhaviny vytvořit snadnější přístup na třetí palubu. Míní odstranit několik překážek, aby bylo možné pokračovat v hledání dalších možných obětí. Zatím je jich potvrzeno 16, ale dalších 16 lidí je nezvěstných.  [celá zpráva]

Práce je mnohem obtížnější než při prohledávání vraků nákladních lodí, kde tolik přepážek není.

Pokračují přípravy na odčerpání zhruba 2400 tun nafty z nádrží parníku. Vlastní odčerpávání zřejmě nebude moci firma Smit začít dřív než v sobotu a pak by mohlo trvat zhruba měsíc, než bude vyprázdněno všech 17 palivových nádrží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám