Hlavní obsah

Primátorem kritizovaný miliardový pražský ekotendr zřejmě spadne pod stůl

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Miliardový pražský tendr na svoz odpadu, který mohl podle primátora Bohuslava Svobody (ODS) stát za pádem radniční koalice občanských a sociálních demokratů, s největší pravděpodobností spadne pod stůl. Dobře informovaný zdroj ve středu řekl Právu, že hodnotící komise ve čtvrtek ráno vyloučí pro pochybení všechny tři uchazeče o obří zakázku.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Svoboda

Článek

Rozhodnutí nevybrat ani jednoho z uchazečů o miliardový ekotendr doporučuje hodnotící komisi pracovní skupina ve své písemné zprávě. Právo má tento dokument k dispozici. „Žádná z nabídek dle závěrů pracovní skupiny nesplňuje požadavky stanovené v zadávacích podmínkách veřejné zakázky,“ uvádí se v dokumentu, na kterém se podíleli i právníci.

Velmi často pracovní skupina v podkladu vytýká uchazečům chyby v nabídnuté ceně. „Cenová nabídka uchazeče vykazuje chyby ve výpočtu nabídkové ceny,“ uvádí se v dokumentu.

Nejlevnější nabídka za 16 a půl miliardy

Výběrové řízení na svoz odpadu v příštích deseti letech vyhlásil magistrát letos v červenci. Hlavní město počítalo s tím, že zakázka dosáhne hodnoty 13,2 miliardy korun. Přihlásila se tři konsorcia. Nejlevnější nabídku ve výši 16,4 miliardy korun podalo sdružení firem Čistá Praha. Za ním stojí Pražské služby, AVE CZ a Pražská odpadová a. s.

Jak uvádí pracovní skupina v doporučení, do soutěže se přihlásilo dále Sdružení Marius Pedersen Group s nabídkou za 16,9 miliardy a A.S.A. – svoz Praha s nabídkou ve výši 16,8 miliardy korun.

Zastupitel TOP 09 Pavel Richter už před časem upozornil, že v Pražských službách má majetkový podíl i finanční skupina Natland, která je opakovaně spojována s pražskými podnikateli a šedými eminencemi ODS Tomášem Hrdličkou a Romanem Janouškem. „Vykrádají Prahu. Ale mají to dobře ošetřené, nelegální to není,“ řekl Richter Lidovým novinám. Pražské služby jakékoliv podezření odmítly.

Tendr v úterý zkritizoval pražský primátor Svoboda. Uvedl, že za pádem koalice ODS a ČSSD v metropoli může být právě tato zakázka. „Může to být i tak, že třeba ten primátor překáží, ale můžu také říkat, že třeba problém je v tom, že máme na stole velikou zakázku na čistění města, my tomu říkáme pražský ekotendr, a může to být i ten problém, že s tím ekotendrem v té podobě, jak jsou podané ty nabídky, nesouhlasím, nebo nesouhlasíme,“ řekl Svoboda.

Spojování soutěže s pádem koalice odmítla ČSSD. Proti primátorovým slovům se ohradil také šéf pražské ODS Boris Šťastný. „Jeho pochybnostem nerozumím, slyším je poprvé, a ani nikdy nikdo z ODS je neslyšel,“ sdělil. „Je rok primátorem, za zakázku nese odpovědnost, určoval podmínky, a jestli se mu něco nelíbilo, měl předložit řešení. Ale pokud vím, nikdy nic neřešil. Do dnešního dne se proti tomu neohrazoval,“ dodal Šťastný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám