Hlavní obsah

Za pádem pražské koalice může být miliardová zakázka na odpad

Právo, Novinky, Petr Janiš, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Aktuální tendr na svoz a likvidaci pražského komunálního odpadu může být v pozadí politických turbulencí na pražské radnici. Vyplynulo to ze slov pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) po jeho jednání s předsedou vlády a ODS Petrem Nečasem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) připustil, že za rozpadem pražské velké koalice mohou být pnutí uvnitř ODS.

Článek

Zakázka má pokrýt období 2012 až 2021 čili deset let a cena podle magistrátního odboru ochrany prostředí se měla pohybovat kolem 13,2 miliardy korun. Nejnižší nabídku však podalo sdružení firem Čistá Praha, jehož součástí jsou Pražské služby, a to ve výši asi 16,4 miliardy korun bez DPH. „Nemohu souhlasit s něčím, co je zásadně předražené,“ řekl Svoboda.

Hodnotící komise měla o vítězi tendru rozhodovat v pondělí, kdy se sešla regionální rada ODS, jednání však bylo o týden odloženo. Tendr se nelíbí pražské opozici. „Chtěli bychom ho zrušit, ale bude to právně složité,“ řekl Právu zastupitel TOP 09 Pavel Richter. Podle něho je výrazně nadstandardní i délka trvání zakázky.

Šťastný překvapil

Richter upozornil, že v Pražských službách má vedle hlavního města od loňska akciový podíl společnost Natland spojovaná s podnikatelem a lobbistou Tomášem Hrdličkou, označovaným za jednoho z kmotrů pražské ODS.

Svoboda o věci mluvil s Nečasem. Premiér podle primátora se vyslovil pro zodpovědný přístup k zadávání veřejných zakázek. A Svobodu podpořil. „Závěrečná slova pana premiéra byla, že mám jeho plnou podporu,“ uvedl Svoboda.

Primátor také poukázal na to, že o plánu vypovědět koaliční smlouvu s ČSSD, se v pondělí dozvěděl až na jednání regionální rady ODS, když její předseda Boris Šťastný navrhl změnu programu. „Kdyby to bylo alespoň pět minut předem,“ posteskl si Svoboda, který však jako všichni ostatní členové regionální rady hlasoval pro vypovězení smlouvy. To musí udělat klub zastupitelů ODS, který se sejde v úterý v podvečer.

Stejně jako Svoboda také šéf sociálních demokratů v Praze Petr Hulinský byl Šťastného krokem zaskočen. Podle něj nebyl důvod koalici bourat kvůli neshodám o hospodaření. Rozpočet byl podle Svobody i Hulinského připraven ke schválení a bylo třeba doladit jen některé body. Hulinský zdůraznil, že i stejné škrty se dotkly i resortů pod správou ČSSD.

Rozhovor s lídrem pražské soc. dem. Petrem Hulinským
Byl jste rozhodnutím pana Šťastného vystoupit z koalice překvapen. Bylo podle vás možné o škrtech ještě jednat a dospět k dohodě?
Co se týká škrtů, tak upřímně řečeno, tomu nerozumím, protože všichni radní škrtli pět procent s výjimkou oblasti školství, kde se jedná o státní dotaci, kterou není možné škrtat.
Byli jste tedy ochotni jednat o výzvách v souvislosti s ekonomicky nepříznivými výhledy?
Co se týká diskuze, tak poslední diskuzi jsem neměl s panem Šťastným, ale s panem primátorem a předsedou klubu zastupitelů ODS panem Blažkem v pondělí v 10:00, kdy nic podobného nezaznělo. Na rozpočtu se pracuje s tím, že byly nedořešeny dvě zásadní otázky: dluh dopravního podniku a financování trasy metra A, které nevznikly za této koalice.
Kvůli těmto nesrovnalostem se tedy rozpadla koalice?
Nevím, na čem se rozpadla koalice. Z ODS nás nikdo ve víru včerejších rozhodnutí nekontaktoval a věřím, že jednání teprve budou, abychom si některé věci vyříkali, protože jsou věci, které nesdělují přes média.
Podle vás tedy není nic ztraceno?
V této fázi si myslím, že ODS nastartovala stav nula, to znamená, že v Praze jsou možné jakékoliv koalice. Sociální demokracie bude jednat jak s TOP 09, tak s ODS, anebo bude v opozici.
V bodě nula budete ochotni oslovit znovu svého volebního lídra Jiřího Dienstbiera, aby se zapojil do vyjednávání?
V současné době jsme na toto téma ještě nejednali, jak bude vypadat vyjednávací tým, se dovíte během dnešního odpoledne.

Reklama

Výběr článků

Načítám