Hlavní obsah

Fidel Castro poprvé po čtyřech letech promluvil v parlamentu

Havana

Fidel Castro v sobotu promluvil v parlamentu, uvedla BBC. Předseda kubánských komunistů v něm vystoupil poprvé po čtyřech letech od doby, kdy vážně onemocněl a nakonec musel odejít z funkce hlavy státu, v níž ho vystřídal bratr Raúl. V projevu hovořil o nebezpečí jaderné války.

Článek

Fidela Castra, který navzdory vážným zdravotním problémům a vysokému věku 83 let nadále zůstává v čele strany, přivítal bouřlivý potlesk.

Jeho hlas zněl pevně, ale jeho řeč byla nebývale krátká, ta tam jsou doby několikahodinových vášnivých projevů. Svůj proslov četl a dělal během něj přestávky. Hovořil především o jaderném nebezpečí. V tomto týdnu už obvinil Spojené státy ze snah zaútočit na Írán a Severní Koreu. Tento týden také napsal, že jaderná válka by se stala nevyhnutelnou. To v projevu zopakoval. Varoval že pokud americký prezident Barack Obama nařídí útok na Írán nebo pokud Teherán nebude dodržovat sankce ze strany USA a Izraele kvůli svému spornému jadernému programu, mohl by vypuknout jaderný konflikt.

Podle kubánského ministra kultury Albera Prieta se Castro nevrací do vlády, chtěl jen potěšit Kubánce: „Fidel vede zase aktivní život, aby nás potěšil, ale nijak se nevměšuje do vládních záležitostí. Je v tom velmi opatrný. Jeho hlavním bitevním polem jsou mezinárodní záležitosti.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám