Hlavní obsah

Návštěva specialisty bez doporučení by měla stát 200 Kč, navrhuje ministr

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za návštěvu ORL, ortopedie, foniatrie nebo jakéhokoliv jiného specializovaného pracoviště bez doporučení praktického lékaře, by měli lidé platit 200 korun namísto současných 30 korun. Taková je představa nového ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), se kterou se svěřil v rozhovoru pro sobotní Právo.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

"U ambulantního specialisty bez doporučení praktika by to mohlo být orientačně 200 korun. Léčba u lékaře je totiž výrazně nákladnější než u praktického lékaře," řekl Právu Heger s tím, že se jedná o pracovní verzi a mluvit o dalších cifrách nemá smysl, dokud nebude v koalici jasno.

"Dejte nám pár týdnů. Až si spočítáme, jaké finanční dopady by úpravy poplatků měly, pak dáme návrhy k celonárodní diskusi," prohlásil.

Koalice ODS, TOP 09 a VV se na začátku července domluvila na základních parametrech změn ve zdravotnictví. [celá zpráva]

Premiér Petr Nečas (ODS) tehdy uvedl, že se koalice dohodla na zvýšení důrazu primární péče, a proto se chystá případnou ambulantní návštěvu specialisty ještě více zpoplatnit. Doplnil však, že je třeba ještě konkretizovat, jakých lékařů se to bude týkat, vyloučil například gynekology, pediatry či zubaře.

Kromě zvýšení sazby za návštěvu specialisty bez doporučení praktického lékaře strany domluvily také zrušení poplatku za položku na receptu a jeho nahrazení jednotnou sazbou 30 Kč za celý recept. Představitelé tří stran se dále shodli na tom, že za pobyt v nemocnici budou pacienti platit za den 100 korun místo současných 60 Kč a že levné léky jako acylpyrin či paralen si budou hradit ze svého.

Celý rozhovor s Leošem Hegerem čtěte v sobotním Právu na straně 8.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám