Hlavní obsah

Režisér Juraj Herz dostal Křišťálový glóbus

Novinky, toh
Karlovy Vary
Aktualizováno

Režisér Juraj Herz převzal v pátek odpoledne v Karlových Varech od prezidenta festivalu Jiřího Bartošky Křišťálový glóbus za dlouholetý umělecký přínos světové kinematografii. Stalo se tak před promítáním Petrolejových lamp. Herzovi přišla poděkovat i Iva Janžurová, která hrála v tomto filmu hlavní roli.

Foto: Milan Malíček, Právo

Juraj Herz převzal od prezidenta festivalu Jiřího Bartošky Křišťálový glóbus

Článek

„Ceny si velmi vážím. Dost mě překvapilo, že jsem toho tolik natočil,“ řekl Herz poté, co byl promítnut sestřih z jeho filmů.

Jiří Bartoška v úvodu zmínil, že ho mrzí, že se nikdy před kamerami s Herzem nesetkal. „Byl jsme dotázán, jestli jsem někdy natáčel s Jurajem Herzem. Bohužel ne. V jednom castingu jsem však postoupil hodně daleko, ale nakonec to vyhrál Harapes. Osobně si myslím, že bych to zahrál líp,“ zavtipkoval Bartoška.

Foto: Milan Malíček, Právo

Popřát Herzovi přišla i Iva Janžurová, která si zahrála v jeho Petrolejových lampách.

Na filmovém festivalu v západočeském lázeňském městě byl už v roce 1986 oceněn jeho snímek Zastihla mě noc a loni zde Herz představil horor T.M.A.

Režisér tíhl k umění již od mládí. Po skončení druhé světové války studoval fotografii na střední škole, poté se věnoval herectví a režii na loutkářské fakultě DAMU. Následně spolupracoval s divadlem Semafor, postupně se dostal až do barrandovských studií, kde zprvu dostával menší filmové role.

Do jeho bohaté filmografie patří například Sběrné surovosti (1965), Spalovač mrtvol, Sladké starosti, Upír z Feratu či Holky z porcelánu. Kromě celovečerních filmů natáčel i televizní seriály, známí jsou jeho Černí baroni nebo Černí andělé.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám