Hlavní obsah

Skrytý tuk signalizuje problémy se zdravím

Novinky, Andrea Zunová

Obezita a nadváha člověka nejen obtěžují v běžném životě, ale jsou spojeny i s řadou zdravotních rizik. Mohou vést ke vzniku cukrovky, srdečních onemocnění a infarktu. Rizika signalizuje nejen známý index tělesné hmotnosti BMI (Body Mass Index), ale také množství tzv. viscerálního (orgánového, skrytého) tuku. Tento tuk není viditelný, přesto je velmi nebezpečný.

Foto: Profimedia.cz

Jak velké množství viscerálního tuku máme v těle nám napoví obvod pasu. Změřit si ho můžeme pomocí běžného krejčovského metru.

Článek

Jak velké množství viscerálního tuku máme v těle nám napoví obvod pasu. Změřit si ho můžeme pomocí běžného krejčovského metru, avšak na tom správném místě – v polovině mezi spodním okrajem dolního žebra a horním okrajem pánevní kosti, jednoduše řečeno v pase.

Určitá míra viscerálního tuku je zdravá, protože tělu poskytuje rychle dostupný přísun energie. Pokud je však množství viscerálního tuku vyšší než tělo potřebuje, začne se do těla vylučovat více mastných kyselin, hormonů a chemických látek vyvolávajících záněty, které mohou zásadně ovlivnit fungování životně důležitých orgánů a způsobit tak celou řadu onemocnění, která jsou s nadváhou spojována.

Rizikové hodnoty obvodu pasu se liší podle pohlaví. U žen je zvýšené riziko patrné již u 80 cm, vysoké riziko je potom v případě 88 a více centimetrů. U mužů dochází k mírně zvýšenému riziku při 94 a více centimetrech, riziková hodnota je potom počítána od 102 centimetrů a výše.

Postava typu jablko a hruška

Viscerální tuk nás vrací do doby, kdy jsme rozlišovali ženské siluety podle ovoce – jablek a hrušek. Lidé s postavou typu hruška mají menší množství viscerálního tuku – tuk se jim méně ukládá v dutině břišní, zato více v oblasti pozadí a hýždí. Tito lidé jsou méně ohroženi některými zdravotními problémy, které jsou spojeny s tělesnou hmotností.

Oproti tomu lidem s postavou typu jablko se tuk ukládá ve větším množství nad pasem a tedy i v dutině břišní. Vyšší je tedy nejenom hladina viscerálního tuku, ale i rizika s nadváhou spojená.

Množství viscerálního tuku

Množství viscerálního tuku je ovlivněno celou řadou faktorů, jako např. nesprávně složeným jídelníčkem, nedostatkem pohybu, věkem, pohlavím, etnickým původem, rodinnou anamnézou nebo menopauzou. To však neznamená, že by jeho hladinu nebylo možné upravit. Právě naopak, již malý úbytek hmotnosti může vést ke snížení množství viscerálního tuku v těle. Je třeba vsadit na dlouhodobou úpravu stravovacích návyků, tj. snížení energetického obsahu potravy a pravidelnou pohybovou aktivitu. Snahu je možné také podpořit speciálními léky, které dokáží pomoci se snižováním hmotnosti a rovněž hladiny viscerálního tuku.

Evropský den obezity

Koncem května  - 22. 5. - se představí první ročník Evropského dne obezity (EDO). Jedná se o nezávislou celoevropskou iniciativu, jejímž cílem je podpořit společnost k aktivnímu boji s obezitou a nadváhou. Iniciativa, do které se zapojily lékařské, lékárnické i pacientské komunity, se snaží apelovat na to, aby obezita a nadváha začaly být vnímány jako akutní celospolečenský zdravotní problém, který v současnosti nabývá epidemických rozměrů, a nikoliv jen jako kosmetická záležitost stovek jedinců.

V Česku budou v rámci EDO od 21. 5. připraveny speciální Poradny pro zdravé hubnutí. V Praze bude poradenský stan umístěn před Palácem Flóra a v Brně ve spodní části Malinovského náměstí, v obou městech od 10 do 17 hodin. V každém stanu budou speciálně vyškolené nutriční terapeutky, které zájemcům změří index BMI, přeměří pas a budou informovat o nebezpečí viscerálního tuku, který s jeho obvodem přímo souvisí. Více na www.denobezity.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč i jinak aktivní lidé tloustnou

Příjemná brunetka z redakce, kde jsem léta pracoval, přiváděla kolegyně k zoufalství. Neustále něco jedla a nebyly to jen dietní věci. Při tom měla nádhernou...

Každý třetí dospělý Čech má nadváhu

V České republice má každý třetí dospělý nadváhu a každý pátý už je obézní. Právu to řekl profesor Štěpán Svačina, přednosta 3. interní kliniky Všeobecné...

Výběr článků

Načítám