Hlavní obsah

Greenpeace obsadila komín prunéřovské elektrárny

– Prunéřov • Aktualizováno
Právo, Novinky, ton, jas

Dvanáct členů Greenpeace leze od pondělního rána na komín elektrárny v Prunéřově. Protestují tak proti ČEZu, který se podle nich snaží ušetřit na rekonstrukci elektrárny a odmítá prý použít nejmodernější technologii. ČEZ požádal policii o zásah.

Článek

Podle informací Greenpeace se na komín prunéřovské elektrárny vydala skupina lezců, která chce upozornit na "neuvěřitelné okolnosti provázející schvalování polovičaté 'modernizace' této elektrárny". Na komíně chtějí setrvat několik dní.

„Nahoru se z východní strany vydalo dvanáct lezců. Ti nejrychlejší jsou asi v polovině. Mají transparent, který odpoledne rozvinou. Jeho text je zatím tajemstvím,“ řekl v osm hodin Právu Jan Piňos z české pobočky Greenpeace.

"ČEZ je viditelně kvůli Prunéřovu schopen provést cokoliv, včetně vyvolání vládní krize. Je zjevné, že do funkce ministra životního prostředí musí být stůj co stůj instalován někdo, kdo vydá ČEZu vytoužené souhlasné stanovisko k prodloužení provozu prunéřovského Otesánka o dalších 30 let," uvedl vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace Jan Rovenský.

ČEZ se obrátil na policii

Podle mluvčího společnosti ČEZ pro severní Čechy Oty Schneppa vnikla skupina do elektrárny násilně. ČEZ proto požádal o zásah policii, řekl ČTK Schnepp. Společnost prý zároveň podá minimálně dvě trestní oznámení, a to pro násilné vniknutí na cizí pozemek a poškozování cizí věci.

Minulý týden rezignoval na post ministra životního prostřední nominant Strany zelených  Jan Dusík. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že "nemůže rozhodnout v případu posouzení vlivů modernizace uhelné elektrárny Prunéřov". [celá zpráva]

Premiér Jan Fischer, který Dusíka upozornil, že rozhodnutí není možné dále protahovat, za jeho nástupce určil již o víkendu stávajícího ministra zemědělství Jakuba Šebestu. [celá zpráva]

Ekologové chtějí lepší technologii

Strana zelených i ekologičtí aktivisté Greenpeace a Ekologického právního servisu mají za to, že ČEZ nehodlá při rekonstrukci elektrárny využít nejlepší dostupnou technologii. Ve stejném duchu vyzněl i nezávislý posudek, který si exministr Dusík zadal.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

ČEZ počítá jen 38% účinností. K dispozici je však efektivnější technologie, která přinese úsporu spáleného uhlí i snížení emisí do ovzduší.

MŽP požaduje, aby ČEZ zvýšil budoucí účinnost elektrárny z dnešních 32,8 % na minimálně 42 %. Na kousky rozcupovali úředníci i navrhované snížení emisí. Přestože ČEZ tvrdí, že modernizace srazí emise tuhých látek o 14 %, SO2 o 55 % a NOx (oxidy dusíku) o 56 %, při zvýšení účinnosti spalování by podle MŽP popílek a prach poklesl o 20 %, emise SO2 o 57 % a NOx o 58 %. Zároveň by elektrárna vyprodukovala o 300 000 tun skleníkového CO2 méně, pod minimální hranici by spadly i emise CO.

Prunéřov vypustí víc CO2 než všechna osobní auta v ČR

Hnědouhelné elektrárny patří k největším znečišťovatelům ovzduší v Česku. Kromě oxidů síry produkují obrovské množství skleníkového plynu CO2. Prunéřov patří k nejvýznamnějším znečišťovatelům, ročně vypustí do ovzduší víc CO2 než všechna česká osobní auta dohromady.

Ekologičtí aktivisté vylezli na komín prunéřovské elektrárny již v minulosti. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám