Hlavní obsah

Galerie Rudolfinum už nebude pod správou České filharmonie

Právo, ČTK, František Cinger, Kateřina Farná

Od 1. ledna bude Galerie Rudolfinum pod správou Uměleckoprůmyslového muzea v Praze. O jejím vyvázání ze svazku České filharmonie rozhodl včera ministr kultury Václav Riedlbauch. Právu to potvrdil mluvčí MK Jiří Cieslar.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Novorenesanční budova Rudolfina.

Článek

„V úterý bylo vydáno rozhodnutí, které si převzali jak ředitel České filharmonie Vladimír Darjanin, tak ředitelka Uměleckoprůmyslového musea Helena Koenigsmarková,“ řekl Cieslar.

„Záměrem je, aby filharmonie sloužila hudbě a Galerie Rudolfinum mohla pokračovat s připraveným programem s výhledem nově formulovaného poslání ,evropské kunsthalle‘. Proto bylo rozhodnuto nyní, aby vše, tedy inventura i další rozpočtové zajištění galerie, hladce proběhlo.“

Ředitel Galerie Rudolfinum Petr Nedoma považuje toto řešení za jednoznačně pozitivní krok, a to i směrem do oblasti české kultury.

Galerie Rudolfinum půjde svou cestou

„Česká filharmonie se s Galerií Rudolfinum nesetkaly a půjdou tak vlastní cestou. Pokud by nedošlo k tomuto řešení, dal bych výpověď,“ řekl Právu.

„Je třeba zmínit, že důležitou roli sehrálo ministerstvo kultury,“ dodal Nedoma s tím, že plánovaný program galerie, prezentace současného umění, bude zachován.

Letos v létě, kdy se Darjanin ujal funkce, zpochybnil další působení Nedomy v čele galerie. Po silném odporu odborné obce ho nakonec potvrdil ve funkci do konce roku. Spojení Galerie Rudolfinum a UPM má podle MK přispět k odstranění dosavadních nefunkčních vztahů mezi odlišnými subjekty fungujícími pod jednou střechou.

Svazek s Galerií Rudolfinum přivítala i ředitelka Koenigsmarková: „Rozhodnutí ministra vítám jako významný krok pro obě strany. Vážíme si programu galerie a budeme v něm rádi pokračovat. Zároveň nám to dává možnost, abychom do budoucna připravili projekty zajímavé prolínáním umělecké činnosti obecně.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám